Societat

Alcaldes del Baix Segre desconcertats i indignats demanen unitat entre governs per afrontar la pandèmia

Lamenten que no es tinguin en compte les seves propostes i que només se’ls convoqui a reunions per explicar decisions

Alcaldes de municipis del Baix Segre inclosos en el confinament plantejat diumenge pel Govern asseguren que se senten desconcertats i indignats per la situació que estan vivint davant el fet que la justícia no hagi avalat la proposta de l’executiu. L’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, ha assegurat que aquesta “situació canviant” suposa “fer el ridícul” davant un moment “prou seriós” com per demanar l’ajuda i la implicació de tots els governs, el català i l’espanyol. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha demanat “unitat” a les administracions i l’alcalde de Torres de Segre, Joan Carles Miró, ha assegurat que un nou confinament de 15 dies que obligui a tancar establiments acabarà amb molts negocis.

Ezquerra ha demanat als governs català i espanyol de seure en una taula i prendre les decisions en funció de les dades dels contagis. En aquest sentit, ha explicat que les reunions que han tingut fins ara sempre han sigut per comunicar decisions i les demandes que havien fet “s’han quedat en un calaix”. L’alcalde d’Alcarràs ha defensat que son mesures que tenen consensuades entre els municipis del Baix Segre i que s’haurien d’aplicar per no haver de fer un confinament com el que es va plantejar diumenge des del Govern.

A més a més, Ezquerra ha lamentat que amb el veto judicial a les mesures el Govern “està buscant problemes amb la burocràcia” i per això ha apostat per adoptar altres mesures amb “arguments consensuats i acordats per totes bandes”. Això fa que s’estigui més pendent de “jocs de la política” que de solucionar el problema dels contagis. Així mateix, ha dit que no discrepen del que diu el president Torra però ha demanat més informació si s’acaba aplicant el decret Llei, que de fet, ha reconegut que és el que més s’assembla a les mesures que els municipis han intentat proposar des del principi, és a dir, confinar allà on hi ha els brots detectats.

D’altra banda, l’alcalde de Torres de Segre, Joan Carles Miró, també ha coincidit amb la “incertesa” que ha provocat tota la situació entre els veïns del municipi i també responsables dels establiments que no saben si poden o no obrir. De fet, Miró ha dit que estan com la setmana passada, amb el confinament perimetral de la comarca i que ara com ara no saben com acabarà la situació. Això no obstant, si que ha volgut remarcar que si es força un tancament total de 15 dies, molts comerciants i restauradors es veuran obligats a tancar perquè no podran “aguantar de cap manera” amb el que ja porten acumulat.

És per això, que Miró ha proposat un “confinament no tant sever” amb limitacions d’espai i aforament. L’alcalde de Torres de Segre també ha recordat que dimarts entrarà en funcionament el pavelló que tenen habilitat per acollir temporers amb covid-19 o símptomes. L’equipament acollirà els temporers i persones sense sostre que s’allotjaven fins ara a l’Hotel Nastasi de Lleida i que s’ha hagut de tornar a reconvertir en hotel salut per ingressos de coronavirus. Al pavelló de Torres de Segre hi ha capacitat per una cinquantena de persones.

Finalment, l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha parlat “d’incertesa total” i ha demanat “si us plau” a les administracions que s’aclareixin les decisions que han de prendre els alcaldes cap als seus veïns. Per això, ha reclamat saber les dades de casos positius a cada municipi per poder actuar amb els aïllaments i confinaments, també ha reclamat més mossos, professionals als consultoris, ajuda econòmica i un pla de xoc per a la reconstrucció de les empreses locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia