Salut

El TSJC resol que l’epicondilitis o colze de tennista és una malaltia laboral aplicable a les cambreres de pisos

El tribunal admet que la lesió no està recollida a la norma però constata que està causada per l’activitat laboral

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat el recurs de suplicació d’una cambrera de pisos contra la sentència d’un tribunal del social de Barcelona que considerava que l’epicondilitis o colze de tennista que va patir entre el 24 de desembre del 2015 i el 26 de gener del 2017 no podia ser considerada conseqüència de l’activitat laboral.

El TSJC admet que aquesta malaltia no està recollida entre les que la legislació vigent considera com a laborals per a aquest col·lectiu, però subratlla que “una cosa és la falta de menció expressa” i una altra que aquesta omissió “comporti l’exclusió dels supòsits generals observats en la legislació esmentada”. Per això resol que la malaltia sí és conseqüència de la seva feina.

El Col·lectiu Ronda, encarregat de la defensa de la recurrent, ha indicat en un comunicat que el setembre del 2018 el ministeri de Treball adreçava una circular al conjunt de les Mútues col·laboradores amb la Seguretat Social amb instruccions perquè reconeguessin l’origen professional de dolences com ara l’epicondilitis, la bursitis o la síndrome de túnel carpià al col·lectiu de treballadores de la neteja i a cambreres d’hotel.

El bufet laboralista afegeix que a dia d’avui aquest reconeixement “continua sense arribar” i tant les mútues com l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) “s’escuden” en la manca d’inclusió explícita d’aquestes professionals al quadre oficial de malalties professionals per denegar les corresponents prestacions. Això, afegeix el col·lectiu, les obliga “sistemàticament” a acudir a la vida judicial per “veure reconeguts els seus drets” tal com, afirma l’entitat, “demostra” aquesta sentència del TSJC, que “rectifica” el criteri de l’INSS i de la sentència de primera instància i “reconeix l’origen laboral” de l’epicondilitis de la demandant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia