Societat

Josep Antoni Romia

Gerent de Faixamata

“Fem que el residu es converteixi en recurs”

Han obtingut el segon lloc en la primera edició del premi BBVA a la innovació en sostenibilitat mediambiental amb un sistema de gestió de purins que contribueix a reduir l’impacte mediambiental

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA van crear, a final del 2019, el premi a la innovació en sostenibilitat mediambiental per promoure aquests dos conceptes en l’àmbit empresarial en resposta a les necessitats actuals, per millorar el benestar de les persones i l’estat del medi natural. També pretén reconèixer i fomentar els valors pel respecte al medi ambient a la societat.

Faixamata és una cooperativa agrícola, situada a Lleida, provinent d’una família que fa temps que es dedica a l’explotació agrícola?
Sí, som una família que fa 40 anys que ens dediquem a la ramaderia i al cultiu. Fa set anys ens vam constituir en una cooperativa integrada per quatre persones per impulsar aquest sistema de gestió de purins que pot contribuir a reduir l’impacte mediambiental.
En què consisteix el sistema pel qual han aconseguit el guardó?
És un sistema d’emmagatzematge i també de gestió de purins dins de l’explotació ramadera porcina que pot arribar a reduir l’impacte mediambiental generant un 78% menys de nitrogen, un 90% menys de fòsfor i un 85% menys de potassi, a més de la reducció del 50% dels costos de tractament i venda del subproducte per a plantes de compostatge, i fer que el residu es converteixi en recurs. El sistema fa augmentar el valor dels residus ramaders com a fertilitzants orgànics de manera senzilla i a baix cost. Així doncs, genera subproductes d’alt valor amb una capacitat fertilitzant millorada, redueix les necessitats de sòl i el cost d’aplicació. I a més, gairebé sense produir emissions contaminants.
Quina és la tecnologia que utilitzen?
És una tecnologia de la firma lleidatana Tecnapur que extreu la part sòlida dels purins i reaprofita la resta de l’aigua. Així hem aconseguit reduir en un 75% les hectàrees de terra que calen per eliminar els purins, fet que representa un estalvi significatiu. El fet d’aconseguir separar la fracció líquida del sòlid contribueix a resoldre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies i del sòl.
El seu producte pot ser utilitzat per tot tipus d’explotacions?
Sí, creiem que és un model que es pot replicar a molts llocs i que podria solucionar la gestió dels purins, un autèntic problema mediambiental a Catalunya. Nosaltres tenim 4.400 animals de deslletament i 4.735 animals d’engreix, i gràcies al millor aprofitament del sòl que permet la tecnologia, confiem a poder arribar a criar més de 9.000 caps de porcí. A més, també conreem i comercialitzem fruita dolça en uns terrenys de 100 hectàrees, amb quatre milions de quilos anuals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia