Societat

Els busos de Girona recuperen menys de la meitat dels usuaris

Després de l’estat d’alarma, la recuperació no ha estat igual que la dels vehicles privats i al juliol es van fer de 4.500 a 5.000 trajectes en bus els dies laborables quan un any abans se’n feien 10.050

La xarxa de busos urbans de Girona només ha aconseguit recuperar una mica menys de la meitat dels usuaris després de la finalització de l’estat d’alarma, en què l’ús va arribar a caure en els moments de màxim confinament fins al 98%. Segons dades de l’Ajuntament de Girona, aquest juliol hi ha hagut entre 4.500 i 5.000 viatges diaris els dies laborables quan el juliol de l’any passat la mitjana d’usos els dies de cada dia era de 10.050. Cal tenir en compte també que a partir de l’1 de juliol es va suprimir el pagament en metàl·lic als busos urbans gironins. La regidora de Mobilitat, Marta Sureda, assegura, però, que no han rebut queixes per aquest motiu sinó només algunes pels pocs punts de recàrrega per a les targetes d’abonament, i per això s’està estudiant oferir-ho a les biblioteques (vegeu la peça).

Tot i que creu que cal estudiar-ho bé, la regidora explica que el baix nombre d’usuaris de bus prové bàsicament del fet que la ciutadania, sobretot la gent gran, fa menys moviments per la Covid-19 i que molts usuaris de bus són justament gent gran. Aproximadament el 30% dels viatges es feien amb la targeta T-70, per a majors de 70 anys.

Sureda deixa clar que es tracta d’una situació generalitzada –“Els nivells de Girona són similars als d’altres ciutats”– que contrasta amb la ràpida recuperació que hi ha hagut de l’ús del vehicle privat: “El que sí que s’ha recuperat són les entrades i sortides de vehicle privat a la ciutat”, admet la regidora.

LA XIFRA

98%
va arribar a caure
l’ús del bus a Girona en l’estat d’alarma. A principis d’abril només hi havia un 2% dels 14.000 usuaris habituals a l’època.

Recarregar els abonaments a les biblioteques

La supressió del pagament en metàl·lic als busos a partir de l’1 de juliol ha afectat també la recàrrega de les targetes i els abonaments tant de TMG com de l’ATM, que han deixat de poder-se fer al bus. Això ha generat queixes dels usuaris i Sureda explica que estan treballant en un conveni de col·laboració amb l’ATM per ampliar els punts de la xarxa de recàrrega i que des de l’Ajuntament s’ha posat a disposició les quatre biblioteques municipals. També s’ha contactat amb la biblioteca Carles Rahola, que és de la Generalitat. “Volem tenir-ho el més aviat possible i esperem que funcioni a finals d’aquest any”, explica la regidora. Els títols de l’ATM es poden recarregar en més de 40 punts de tota la demarcació, sobretot quioscos, estancs i llibreries (el 10 de juliol se’n van habilitar 7 de nous), a més de l’estació d’autobusos i l’oficina de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona