Societat

M. ANTÒNIA PARELLADA

GERENT FONDA EUROPA

“Aquest any es tracta de gestionar la incertesa”

La Maria Antònia és la vuitena generació de la família Parellada a fer-se càrrec de la Fonda Europa de Granollers, icona de la gastronomia tradicional catalana. La crisi provocada pel confinament, però, els ha afectat de valent i ara han de fer esforços per mantenir el negoci.

Com han viscut la represa del turisme després del confinament?
Ha estat un moment estratègicament important, perquè quan les coses van bé i fas molta caixa la gestió es dissimula, però quan baixa la facturació has de tenir les despeses molt controlades per sortir-te’n. Aquest any és una mala collita i tot depèn de si t’agafa ben preparat. Aquí hem tingut la sort de treballar sobretot amb gent del país i de tenir un fons de clients ampli.
Treballen sobretot amb turisme interior?
Sí, el nostre és un cas insòlit, perquè, en ser a una zona amb tanta potència industrial, tenim molta gent per motius laborals; alguns de fora, però molts d’aquí. De fet,
l’agost és el mes més fluix per a nosaltres. Entre setmana tenim clients que venen per motius laborals i al cap de setmana, més turisme familiar i nacional.
Quina ocupació tenen?
Entre un 30 i un 40%. És poc, perquè han baixat els viatges laborals. Les empreses fan teletreball i intenten evitar desplaçar els treballadors. També es nota la por dels estrangers de venir a Catalunya. No s’ha transmès prou sensació de seguretat, que és fonamental per atraure turistes; això els ha fet fer-se enrere.
Tenen anul·lacions?
Sí, i les reserves que tenim són molt al dia. La gent no està planificant encara i s’estima més anar fent sobre la marxa.
Abans em deia que tot depèn de com t’agafi la crisi. Estaven preparats?
No, però les ajudes de l’estat ens han servit per pagar els proveïdors i les despeses fixes. Ja les tenim gairebé exhaurides, perquè hem estat tres mesos tancats i la facturació ha baixat un 50%, però tenim la sort que els clients ens estan donant suport.
De cara al setembre, què els preocupa més?
Aquesta temporada es tracta de gestionar la incertesa, no sabem què passarà. Demà potser hem de tancar per qualsevol problema de salut o perquè ens ho diu el govern i ja no tornem a obrir... Però mentre estiguem oberts, hem de treballar moltíssim per mantenir-nos oberts. Això en el millor dels casos ha sigut una mala collita i tirarem endavant. El més important és adaptar-se i jo crec que en això estem fent molt bona feina. Però un segon confinament seria letal. A Catalunya hi ha moltes petites empreses i pot ser molt greu, l’impacte de la crisi.
Us han ajudat prou?
Les pimes no estem acostumades a rebre ajudes, anem tirant com podem, som els grans oblidats, perquè se’ns tracta igual que a les grans empreses i no ho som. Tot i així, estem molt agraïts perquè si no hagués estat per les ajudes, no seríem aquí. També els ERTO ens han permès mantenir la plantilla tot i facturar poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla