Societat

Només l’1,6% dels 6.000 PCR fets al Vallès donen positiu

Salut assegura que, tot i que la situació a Catalunya millora, continuaran fent cribratges actius per tallar les cadenes de transmissió

Argimon demana mesures socials per poder fer els aïllaments

Dels 9.000 PCR que Salut tenia previst fer en els cribratges massius de Sabadell, Terrassa i Ripollet només se n’han fet 6.000, dels quals només un 1,6% han donat positiu. Tot i que aquest percentatge pot semblar baix, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, considera que la nova estratègia de recerca activa és positiva, i per tant que cal continuar en aquesta direcció. El motiu és que aquests positius són casos asimptomàtics que no s’haurien detectat mai o fins que no haguessin donat símptomes. “I no només estem parlant de les persones que detectem, sinó dels set o vuit contactes estrets de cada una d’elles. És evident que la recerca activa serveix. Quan parlem de trencar les cadenes de transmissió, estem parlant d’això”, va subratllar Argimon.

Al Vallès Occidental, ha estat Sabadell la ciutat on s’han fet més proves (3.099), que han servit per detectar 57 casos, un 1,8%. A Terrassa se n’han fet 1.173, de les quals han sortit 11 positius, un 0,93%. A Ripollet s’ha fet un cribratge amb 1.359 proves, que ha tret a la llum 11 casos (0,81%) i 329 proves més porta a porta, amb 15 positius, un 4,3%.

Aquesta estratègia més directa de porta a porta també s’ha aplicat a Granollers, on s’han fet 1.053 proves, de les quals han aflorat 108 casos, un 10,2%.

Argimon va insistir que és molt important que no només els casos, sinó tots els contactes estrets, puguin fer la quarantena de 14 dies, i en aquest sentit va demanar tant al govern de la Generalitat, com als ajuntaments i també a l’Estat “el suport social perquè l’aïllament sigui possible”, també en els casos en què hi hagi una situació socioeconòmica difícil.

No més restriccions

Argimon va assegurar que el resultat no comporta noves restriccions al Vallès. I va insistir que el que cal és poder abaixar la corba de contagis. “Canviem la R de restricció per la de responsabilitat”, va destacar.

Pel que fa a Lleida i als altres sis municipis del Segrià que ahir ja van poder obrir l’interior de bars i restaurants al 50%, Argimon va aclarir que ara el Segrià està ja al mateix nivell de restriccions que l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot i els bons resultats, però, va recordar que la taxa de contagis en aquesta comarca és “encara tres cops la mitjana catalana”.

LA FRASE

Canviem la R de restricció per la de responsabilitat. El repte és reduir les taxes de contagis
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública

No cal una PCR negativa per tornar a la feina

Excepte en casos d’extrema vulnerabilitat, com ara residències o presons, i en el cos dels Mossos d’Esquadra, el nou protocol d’actuació elaborat pel Departament de Salut no recomana tenir una prova PCR negativa per poder tornar a treballar. Segons Salut, l’evidència científica diu que en molts casos pot sortir positiva la prova després de 14 dies sense ser contagiós, i per tant que “és un criteri que no té sentit”. El nou protocol també obliga a fer proves PCR als contactes estrets, i diu que aquests hauran de fer 14 dies de quarantena, que és el període d’incubació del virus. En els casos ja confirmats com a positius per PCR, el termini d’aïllament serà de 10 dies en els casos lleus i de 14 des de l’alta hospitalària en els casos greus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona