Societat

Els centres d’immersió de la Costa Brava perden fins al 60% de l’activitat d’estiu

La davallada de submarinistes francesos afecta de ple les empreses situades entre el cap de Creus i l’Estartit

Més cap al sud, el client català les sustenta

Els centres de submarinisme de la Costa Brava han perdut entre el 30% i el 60% de l’activitat d’estiu arran de la pandèmia. El lloc on el descens de submarinistes s’ha deixat notar més és a la zona entre el cap de Creus i l’Estartit, més dependent del client francès. L’associació que agrupa els diferents centres de la Costa Brava diu que al juliol i a l’agost les reserves dels clubs francesos “pràcticament han desaparegut”.

Més cap al sud, de Begur fins a Blanes, les empreses aguanten millor l’estocada gràcies al client català. A una primavera ja perduda, s’hi afegeix ara la incertesa de veure si la temporada es pot aguantar fins a l’octubre. Mascaretes, desinfecció d’equips i grups reduïts als vaixells han passat a ser part del dia a dia del sector.

A la Costa Brava, fins aquest any, la temporada forta de submarinisme començava a finals de març i s’allargava fins a l’octubre. Hi ha alguns centres, els de més al sud, que també obren a l’hivern (si bé la demanda és molt baixa). De mitjana, el sector dona feina directa a vora 325 persones, entre guies, instructors, patrons d’embarcació i personal auxiliar.

L’arribada de la Covid-19, però, ha escapçat de ple la temporada. Els centres de submarinisme no van poder obrir fins al juny, i encara amb unes ocupacions molt baixes. “Hem perdut tota la primavera, i això ja no es pot recuperar; són mesos en què durant la primera i segona pasqua solíem tenir pics d’ocupació molt importants, sobretot per part del client francès”, admet la presidenta de l’Associació Costa Brava Sub, Míriam Prat, que agrupa 39 de la cinquantena de centres de submarinisme que hi ha al litoral gironí.

A això, s’hi ha afegit un estiu que ha costat d’arrencar. Al juliol, les reserves de clients catalans s’han concentrat en caps de setmana; i les dels clubs francesos, que a priori semblava que es podrien mantenir, gairebé han desaparegut. “El client internacional ha agafat por de venir, i els missatges contradictoris i les fake news no hi han ajudat; això ens ha fet mal”, lamenta Prat. La gestora del centre de submarinisme El rei del Mar de l’Estartit confia que aquest mes d’agost es tanqui mantenint més o menys els nivells d’activitat d’altres anys. “Preveiem salvar aquest mes, però, a partir d’aquí, ens movem en la incertesa”, admet la presidenta de l’associació.

LA FRASE

Preveiem salvar aquest mes, però, a partir d’aquí, ens movem en la incertesa
Míriam Prat
pRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ COSTA BRAVA SUB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia