Salut

Salut permetrà les visites a totes les residències verdes

A partir de dilluns, però seran breus, de 45 minuts i d’un familiar per dia i amb mesures com ara l’ús d’EPI

El govern estudia prohibir de fumar al carrer i a les terrasses quan no hi ha distància suficient

El departament de Salut ha decidit permetre les visites a residents en geriàtrics a tot arreu del país encara que la zona estigui sota restricció. Ara bé, els centres hauran de disposar de l’etiqueta verda o de la taronja.

Aquesta és la novetat que ahir va anunciar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. L’objectiu del canvi és equilibrar el risc de contagi amb la necessitat que tenen persones molt vulnerables i que ja venen d’un confinament molt dur de gaudir del contacte presencial amb els familiars. Aquesta mesura, va explicar Argimon, cerca esquivar els “efectes nocius o secundaris del confinament”, com ara l’”acceleració del deteriorament cognitiu” en el cas d’alguns ancians si els obliguen a estar totalment aïllats.

“Això no supleix una abraçada ni poder agafar la mà, però és un pas endavant”, ha defensat el secretari de Salut Pública, que ha indicat que, actualment, de les més de mil residències de gent gran a Catalunya, 71 tenen un o més positius, de les quals 17 en tenen set o més.

Les visites, però, seran restrictives i es poden efectuar en totes les residències classificades com a verdes o taronges (amb algun positiu), sempre que tinguin espais catalogats com a verds, és a dir, totalment diferenciats de la zona en què hi ha persones contagiades. Serà així arreu de Catalunya, tot i que en certs territoris la velocitat dels contagis sigui més gran, com pot ser ara l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB).

A canvi, però, hi haurà més requeriments. Les residències hauran de disposar d’equips de protecció individual (EPI) que puguin usar els visitants. Aquests, d’altra banda, hauran de fer menció explicita del risc de “l’acceptació del risc” en cas de contagi. No podran fer visites si hi ha febre, tos, ofec o algun contacte amb malalt diagnosticat. El nou protocol entrarà en vigor dilluns tot i que Argimon ja va avançar que els centres disposaran de marge de temps per adaptar-se a les noves mesures.

El nou protocol arriba quan la corba de contagis en les residències “no ha pujat” en les últimes dates, a diferència del que ha passat fora d’aquests centres. Tanmateix, les mesures s’extremen, i, tot i que les visites es flexibilitzen, hi ha altres actuacions que s’endureixen, perquè per ara no es podran fer nous ingressos i les sortides dels residents a l’exterior estan limitades únicament a les que superin les tres setmanes. Pel que fa al personal laboral, el protocol preveu que es realitzin tests PCR als professionals –ha de definir-se encara la periodicitat– també a la tornada de vacances o per a noves incorporacions.

Des de l’1 de juliol s’han detectat en les residències 719 positius, dels quals continuen actius 229, se n’han superat 490, han mort amb el virus 89 persones i s’han hagut d’ingressar en centres hospitalaris 213 ancians (44 estan en hospitals, un a cures intensives).

Prohibir de fumar

El govern també considera aplicar la prohibició de fumar al carrer i a les terrasses sempre que no es pugui mantenir una distància física de seguretat entre les persones. La mesura, que ja apliquen a Galícia i a les illes Canàries, tindria per objectiu evitar més riscos a l’hora de transmetre la Covid-19 en situacions on no es porta la mascareta posada. Argimon va explicar que el departament de Salut i el Procicat encara han de decidir sobre aquesta qüestió, però que la mesura és sobre la taula. “Ho estem estudiant”, va dir. Argimon, a més, s’ha mostrat “personalment” partidari de la prohibició, però ha matisat que a les “societats madures” de vegades “val més persuadir que imposar”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp