Educació

Creix el neguit dels docents per la tornada a l’escola

Els sindicats acusen el govern de generar desconcert per les contradiccions sobre el nombre d’alumnes a les aules

Reclamen grups d’un màxim de 15 estudiants i més inversió en professorat

A menys d’un mes de la data d’inici del curs escolar la sensació entre el professorat és de descoordinació total, una sensació agreujada per les declaracions del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, respecte de les ràtios dels grups bombolla. I la sensació de caos provoca encara més por i nerviosisme entre uns docents que no veuen clares les condicions en què han de tornar a impartir classe, segons alerten els sindicats.

Dissabte passat, dos dies després que Educació i Salut presentessin el protocol per actuar en casos de Covid-19 als centres educatius, Argimon va negar que Salut hagi avalat el nombre d’alumnes –25 a primària i 30 a secundària– que assistiran a cada aula, entesa com a grup de convivència estable, i va apostar per grups com més petits millor. Diumenge va matisar les seves paraules dient que serà la realitat de cada centre la que determinarà com es resoldrà la represa de les classes presencials, i va insistir que la proposta de mantenir les ràtios actuals sorgeix d’Educació, que és qui en té les competències.

“Ens sorprèn aquest caos i descoordinació entre departaments, que posa pals a les rodes a l’obertura amb seguretat”, afirma la portaveu de la sectorial d’educació d’Intersindical, Marina Sureda. Plantejar que cada centre alteri les ràtios suposa “una mostra de desconeixement del sistema educatiu”, segons el secretari general de la federació d’educació de CCOO, Manel Pulido, que creu que Salut hauria d’assumir la responsabilitat de determinar el nombre d’alumnes de cada grup i Educació posar-hi els recursos.

Els sindicats, que es queixen de falta d’interlocució amb el departament, dibuixen un panorama complicat quan comencin a aparèixer positius. Els missatges “desconcertants” que rep ara el professorat poden generar un malestar que desemboqui en la convocatòria d’una vaga, com adverteix el portaveu d’Ustec-STEs, Ramon Font.

Els sindicats advoquen per grups de fins a 15 alumnes, com va plantejar al maig Educació, la compactació de l’horari lectiu per reduir el temps d’estada a les escoles i instituts, activitats lectives fora del centre i proves periòdiques al personal i l’alumnat, unes mesures que requeriran més recursos. Ustec-STEs calcula que per reduir els grups a la meitat caldrien 44.500 nous docents, cosa que costaria 1.700 milions –Educació contractarà 8.258 nous professionals el curs que ve, 5.417 dels quals seran professors–. “No s’està fent una gestió de la pandèmia amb criteris sanitaris sinó pressupostaris”, conclou Font.

LES FRASES

La situació generada pel govern és molt greu i d’una absoluta irresponsabilitat
Manel Pulido
secretari general de la federació d’educació de CCOO
No és realista que cada centre abaixi la seva ràtio ni plantejar grups bombolla sense relació amb d’altres
Ramon Font
Portaveu d’USTEC-STEs
Educació ha de transmetre un missatge de seguretat que ara no hi és
Marina Sureda
portaveu de la sectorial d’educació d’Intersindical

Simón defensa grups de 15 o 20 alumnes per aula

Rosa M. Bravo

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va defensar ahir que els grups estables de convivència als centres educatius haurien de ser “relativament petits”, de “15 a 20” alumnes, perquè no suposin “un problema important per a la salut pública”. Cal “inversió” si es vol garantir la distància social entre nens per evitar contagis. Si no s’implementen normes de comportament “adequades” també fora de l’aula, “els riscs d’infecció seran els mateixos que al març”, va alertar. Simón va recordar que són les comunitats autònomes les que han de determinar les ràtios “sabent quines són les recomanacions del Ministeri d’Educació”. El ministeri ha publicat una guia en què recomana distància interpersonal de metre i mig, grups estables d’entre 15 i 20 alumnes a infantil i primària i mascareta a partir de sis anys fora del seu grup si no es pot mantenir la distància.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va retreure al seu torn les contradiccions pel protocol de tornada a les escoles. “No tranquil·litza a ningú veure que departaments clau de la Generalitat com Salut i Educació no havien acordat el protocol abans de fer-ho públic”, va dir ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós