Salut

Girona i Salt, amb semàfor vermell

Es tanquen parcs infantils, equipaments esportius a l’exterior i es restringeix l’accés a espais naturals

Es fa una crida a la ciutadania

S’ha suspès la Fira al Carrer i la Fira del Vehicle Elèctric

Parcs infantils i espais esportius a l’aire lliure tancats, restriccions d’accés a entorns naturals com ara les Deveses de Salt o les hortes de Santa Eugènia, la prohibició de fer pícnics en aquests espais, o els controls d’aforament al Mercat del Lleó, la Devesa, Can Gibert o al mercat del Pont de Pedra. L’accés a la muralla estarà tancat i els parcs i jardins, oberts. Aquestes són algunes de les noves mesures que també s’aplicaran a partir d’avui –si el jutge ho autoritza– i durant quinze dies –com a mínim– a Girona i Salt després que les autoritats sanitàries alertessin sobre les altes taxes de risc de contagi en aquests dos municipis, on les darreres setmanes s’han fet cribratges massius. Segons el director territorial de Salut, Miquel Carreras, les mesures són necessàries per “tallar la cadena de transmissió del virus” i perquè, com a municipis veïns, hi ha molta vinculació i mobilitat de gent d’una població a l’altra. Segons va explicar, els brots que s’hi han detectat són familiars: “De tres o quatre persones, que contaminen altres persones, no tenim un brot molt important en una empresa, o com a mínim no s’ha detectat.”

Les mesures decidides pels governs locals, que han treballat conjuntament, s’afegeixen a les que ja va avançar el Procicat dilluns, entre les quals destaca reduir al màxim l’activitat social; és a dir, que les relacions socials es mantinguin només en el nucli familiar o de convivència. Una altra mesura és limitar l’aforament a un màxim del 50% en restaurants i bars –es prohibeix consumir a la barra– i potenciar el menjar per emportar; limitar l’aforament a un màxim del 33% en actes religiosos; reunir-se com a màxim deu persones, i evitar les aglomeracions especialment en comerços, on s’ha de mantenir la distància d’1,5 metres entre persones.

Responsabilitat

“Estem molt preocupats i ens sentim frustrats. Aquesta situació torna a afectar les nostres vides”, va dir ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en una roda de premsa. “El semàfor que fins ara era taronja ahir es va convertir en vermell”, va insistir Madrenas, que, juntament amb l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, va apel·lar en tot moment a la responsabilitat i solidaritat de la ciutadania per fer canviar la situació. Viñas va apel·lar a la “consciència individual per ajudar la col·lectivitat” i Madrenas va adreçar-se també als joves, que amb l’inici del curs universitari podrien decidir sortir de festa. “És una crida perquè els joves treguin l’esperit de responsabilitat i surtin com menys millor, que ja vindran altres moments”, va dir.

Tot i les crides a la responsabilitat, el delegat del govern català a Girona, Pere Vila, va anunciar un augment dels reforços policials –policies locals i mossos d’esquadra– perquè puguin fer servir “mesures correctores” si no es compleixen les restriccions. És a dir, per poder sancionar a qui no compleixi la normativa. “Des de fa setmanes els Mossos d’Esquadra no han parat de posar sancions”, va dir Vila.

Anul·lacions

Entre les mesures preses també hi ha l’anul·lació d’actes previstos a curt i a més llarg termini. D’entrada, segons va anunciar Madrenas, s’ha suspès la Fira al Carrer que s’havia de fer aquest cap de setmana, cosa que suposa un fort cop per al comerç de la ciutat de Girona, però també la Fira del Vehicle Elèctric. També és possible que se suspengui, tot i que encara no està confirmat, segons va dir l’alcaldessa, la Sea Otter, l’esdeveniment esportiu vinculat al món de la bicicleta que cada any porta milers de visitants a Girona. Pel que fa a les Fires de Girona, Madrenas va reiterar que s’està analitzant quines opcions hi ha.

També resulta afectat per les noves restriccions l’esport de base. A Girona es prohibirà fer ús dels vestidors dels equipaments esportius municipals i fer partits amistosos, sigui dins o fora de la ciutat.

L’Ajuntament també ha congelat la presentació de les activitats fisicoesportives de tot l’any. Pel que fa als partits a Fontajau, on en principi està permès un aforament de fins al 50%, s’està pendent de saber què passarà amb el partit de l’Uni Girona del cap de setmana, si s’haurà de fer a porta tancada.

LA FRASE

Estem molt preocupats [...]. El semàfor que fins ara era taronja ahir es va convertir en vermell
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

Un risc de rebrot per sobre de 500 a les dues ciutats

lurdes artigas

El risc de rebrot a la ciutat de Girona va superar ahir per primer cop el llindar de 500, segons les dades diàries que dona Salut a dadescovid.cat. Cal recordar que a partir de 100 és risc alt i de 200, molt alt. En concret, la dada d’ahir –corresponent a les dades acumulades del 5 a l’11 de setembre– era de 507,62, cosa que suposa un augment del 85% respecte a la dels set dies anteriors (274,38). Cal tenir en compte, però, que la dada està un pèl afectada pel cribratge massiu, que ha fet augmentar els positius. El risc de rebrot és un índex que es calcula a partir de la taxa de casos positius de PCR acumulats els últims set dies (per 100.000 habitants) i la velocitat de propagació Rt (nombre mitjà de persones infectades per cada contagiat). En el cas de Girona, la taxa de positius ha passat de 123,23 a 200,61 (un 63% més), en part perquè s’han fet el doble de PCR (de 1.425 a 2.882). Però només en part. A més, la velocitat de propagació també ha pujat: d’1,28 a 1,57 (augment del 23%).

Pel que fa a Salt, els números estan millorant a mesura que queden enrere els dies de cribratge, tot i que el risc de rebrot encara era ahir de 625,91. S’havia arribat a vorejar 1.100. La taxa de casos era ahir de 250,29 –encara hi entrava l’últim dia de cribratge– i la velocitat de transmissió va caure, per primer cop des de finals de juliol, per sota d’1: 0,99.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES