Societat

Societat

L’ànima del .cat, al descobert

El domini compleix 15 anys de funcionament amb més de 108.000 registres i una taxa de renovació que supera el 84%

Una exposició itinerant mostrarà al país l’esperit de la fundació que el va impulsar i que el gestiona

Les persones, entitats i governs que van impulsar la creació del domini d’internet .cat van reunir-se ahir als jardins de Palau Robert per celebrar-ne el 15è aniversari. El 16 de setembre del 2005 es va anunciar oficialment l’aprovació del .cat, que d’aquesta manera es convertia en el primer domini de primer nivell d’una llengua i d’una cultura al món.

“La creació del .cat va ser un cas d’èxit i un triomf per a la comunitat catalanoparlant”, recordava als presents el president de la Fundació .cat, Carles Salvadó, que també lloava la bona salut del domini “avui dia continua sent un referent mundial”. En l’acte també es van poder escoltar les paraules de Vinton Cerf, considerat un dels pares d’internet i expresident d’Icann, l’entitat sense ànim de lucre que atorga i controla els dominis de les webs. Cerf va felicitar l’aniversari del domini i va fer notar la fermesa i determinació de les persones que van promoure la seva aparició. En representació de la Generalitat, el vicepresident Pere Aragonès va incidir en la “important tasca del .cat en la promoció del català a la xarxa”.

I tant l’empenta dels fundadors com la tasca de promoció de la cultura catalana són dos aspectes que es posen clarament en relleu en l’exposició Ànima. 15 anys de la Fundació .cat, que fins a finals del 2021 es podrà veure a diferents ciutats del país i territoris de parla catalana. Els primers a gaudir-ne seran els tortosins, que a partir d’aquest dissabte podran conèixer les interioritats dels 15 anys d’història de la Fundació .cat i l’impacte d’aquest domini.

En paraules dels impulsors del projecte, l’exposició vol ser “el reflex de l’ànima de l’entitat, una ànima entesa com tot allò que uneix els catalanoparlants”.

El recorregut de l’exposició està pensat perquè el visitant viatgi per la història del .cat i en conegui la seva principal tasca: fomentar, impulsar i facilitar l’ús del català a internet com a eina de normalització lingüística. A més, també proposa un joc interactiu que, a partir de preguntes sobre l’ús que fem de la xarxa, permetrà que cadascú descobreixi quina és la seva ànima digital. Els resultats que defineixen aquesta ànima (somiadora, creativa, curiosa, emprenedora, intuïtiva, entusiasta...) són alguns dels valors que es troben a l’ADN del domini .cat.

Més enllà de la visita física, però, atesa la incertesa generada per la Covid-19, la Fundació .cat ha habilitat també una ruta virtual a l’exposició i l’accés digital al joc perquè s’hi pugui accedir des de qualsevol dispositiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia