Educació

La Generalitat recomana que les PCR als alumnes es facin dins de les escoles

Avui comença a Manlleu el primer cribratge en una escola, i dimarts continuaran a Barcelona i l’Hospitalet

10.594 estudiants i professionals estan confinats

Els protocols de reobertura de les escoles funcionen bé, tot i que hi ha alguns desajustos que, segons la Generalitat, s’estan corregint. I una de les coses que s’han vist aquests últims dies és la confusió que regna entorn del moment en què s’ha de començar la quarantena per un cas positiu de coronavirus a l’aula i qui ho ha de decidir i comunicar. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, i el seu homòleg a Salut, Marc Ramentol, van insistir ahir que el millor és que les proves PCR es facin a les escoles, per no congestionar més l’atenció primària i perquè és un entorn conegut i còmode per als alumnes. “La quarantena ha d’arribar a les famílies a traves del centre educatiu perquè es un acte sanitari que te conseqüències educatives”, va assegurar el secretari general de Salut.

Els centres educatius, d’acord amb els serveis de vigilància epidemiològica i els serveis territorials d’educació, establiran si és millor fer les proves PCR al mateix centre, en un espai alternatiu o bé que es concerti amb el CAP de referència un dia i hora perquè hi vagin els companys de l’alumne contagiat a fer-se el test. El centre ho comunicarà a les famílies, igual que el moment en què començarà l’aïllament, segons Cuenca. Un equip mòbil es desplaça a les escoles on es fan les proves, uns equips que ara mateix s’estan reforçant i que no sempre arriben amb la celeritat desitjada. “En la majoria de casos les proves es fan en 24 hores, en alguns es triga dos o tres dies”, segons Cuenca, i la indicació de la Generalitat és que es vagi a classe fins que arribi aquest equip a fer les PCR. Tenint en compte que les escoles treballen amb grups aïllats, “que estiguin dos dies en espera no suposa cap risc per a la resta”, segons Ramentol, tot i que recomana que els centres educatius vigilin encara més amb les mesures de seguretat.

La Generalitat no és partidària que pares o mares acompanyin els alumnes durant la realització de la PCR dins del centre, com han demanat algunes famílies. Cuenca va insistir que es tracta d’una prova indolora –en els nens es fa un frotis nasal, menys invasiu que el nasofaringe– i que el recomanable és que no accedeixi ningú de l’exterior al centre educatiu. Però en última instància serà l’escola la que decideixi si permet l’accés de familiars.

Pugen els positius

Ahir es registraven al sistema educatiu 1.123 casos positius en Covid-19, dels quals 970 corresponen a alumnes i, la resta, a professionals. Això ha provocat el confinament de 10.594 persones. Es tracta d’unes dades que, des d’ahir, es poden consultar al web escolasegura.gencat.cat . Les dades mostren un tendència creixent de contagis, però la valoració de la Generalitat és positiva perquè en un 91,49% dels centres no hi ha cap grup confinat i es compleix la funció social de l’escola. “Des del principi ens hem preparat per a un alt nombre de positius i sospites”, va explicar Ramentol, que va reconèixer que l’evolució de l’epidèmia és preocupant.

El govern es planteja ara fer cribratges massius a partir de les escoles, i es tindrà en compte els llocs on la pandèmia és més preocupant. Per això el primer cribratge escolar es farà avui a Manlleu, on el risc de rebrot està prop de la barrera dels 1.000. Dimarts vinent se’n faran en un centre de Barcelona i en dos del barri hospitalenc de la Florida, on està costant reduir la incidència del virus. Ramentol va alertar que els indicadors generals estan empitjorant, com mostra la restricció de trobades socials a sis persones que va aprovar ahir el Procicat.

Quatre periodistes, a ‘La Marató’

Rosa M. Bravo

Els periodistes Laura Rosel, Raquel Sans, Mònica Terribas i Jordi Basté presentaran La Marató de TV3, que aquest any té com a objectiu recollir fons per lluitar contra la Covid-19. Roger Escapa donarà el tret de sortida de La Marató des d’El suplement de Catalunya Ràdio, en una edició dedicada a la sensibilització, la divulgació i la recaptació de recursos per a investigació biomèdica sobre el coronavirus. En un principi, La Marató d’aquest any estava dedicada a la salut mental, però a l’abril es va dedicar traslladar aquesta temàtica a l’edició del 2021. El 7 d’octubre es farà un programa especial en què es donaran a conèixer les activitats que es faran fins al 20 de desembre, el dia de La Marató.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona