Societat

La diferència entre el que paga el consumidor i el que rep el productor agroalimentari creix un 47% durant la pandèmia

Disminueix gairebé a la meitat la contractació en la campanya de la fruita i només s’han fet 53 contractes en origen

La diferència entre el preu que paga el consumidor i el que rep el productor pels productes agroalimentaris s’ha incrementat un 47% des del març, coincidint amb la pandèmia i també amb la modificació de la llei de la cadena alimentària per part del govern espanyol, segons Unió de Pagesos.

El sindicat considera que aquesta eina “no és útil” i reclama canvis per fer-la realment efectiva ara que s’haurà de convalidar la reforma de la llei al Congrés.

D’altra banda, la contractació en la campanya de la fruita ha caigut un 47% respecte a l’any passat a causa de la davallada de producció. Només s’han fet 53 contractes en origen, un 92% menys, com a conseqüència del tancament de fronteres, i molts pagesos han optat per contractes de proximitat.

El preu que paga el consumidor pels productes agroalimentaris va patir un important increment a l’Estat entre els mesos de març i maig, tot i que en els darrers dos mesos han tendit a la baixa.

Per la seva banda, el preu percebut pel productor des del març ha acumulat una caiguda continuada des març i fins al juny, que s’ha estabilitzat durant el juliol, segons han explicat aquest divendres des d’Unió de Pagesos, a partir de l’estadística elaborada l’Eurostat.

Això ha comportat un increment des de l’inici de la pandèmia del 47% en el diferencial. També ha coincidit amb l’aplicació del reial decret llei aprovat pel govern espanyol amb mesures urgents de suport al sector agrari per pal·liar els efectes de la covid-19.

Una d’aquestes mesures va ser la modificació de la Llei de la cadena alimentària, però des d’Unió de Pagesos continuen qüestionant-ne la seva utilitat.

El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha defensat la necessitat que s’hi introdueixin millores perquè sigui realment efectiva i els productors cobrin per damunt dels costos de producció i evitar que la gran distribució i intermediaris “es puguin posar diners a la butxaca a costa dels consumidors”.

L’organització també demana que la llei, que haurà s’haurà de convalidar al Congrés, incorpori mecanismes per regular la venda a pèrdues i que permetin quantificar realment el costos reals de producció. A la vegada, Unió de Pagesos reclama al departament d’Agricultura que posi en marxa els observatoris de preus per a la resta de sectors que encara estan pendents, més enllà dels de la fruita dolça i fruita seca.

Cau a la meitat la contractació en la campanya de la fruita

D’altra banda, la campanya de la fruita ha vist coberta la mà d’obra necessària, tot i les incerteses prèvies arran del tancament de fronteres i restriccions de mobilitat. Malgrat això, la contractació ha patit una davallada del 47%, a causa de la caiguda de la producció per diferents incidències climàtiques i pedregades.

Enguany, la contractació en origen ha estat un 92% inferior a l’any passat i només s’han format 53 contractes a treballadors procedents de l’Europa de l’Est. El tancament de fronteres durant els primers mesos de pandèmia va impedir l’arribada d’uns 2.000 temporers, sobretot des de Colòmbia, que venien altres anys.

Aquesta situació ha portat els pagesos a apostar aquesta campanya per la contractació de proximitat, segons ha dit el responsable de temporers del sindicat, Jaume Pedrós. Des d’UP també demanen ampliar l’autorització de treball a joves estrangers extutelats més enllà del 31 de desembre. Enguany, una setantena han pogut treballar a la campanya de la fruita.

Segons les previsions d’Agricultura, la producció de préssec caurà un 42%, i un 48% en nectarina, molt per sota de les previsions inicials que parlaven d’una davallada del 19%. En poma i pera, es preveu un 16% i un 7% menys de producció, respectivament.

El fet que hi hagi menys producció s’ha traduït en un increment dels preus en origen però que “no compensarà la baixada de quilos entrats a la central”, segons UP. A més, cal sumar-hi també l’increment de costos que ha comportat l’adopció de mesures per evitar contagis.

Unió de Pagesos ha exigit a les administracions que es comenci ja a planificar la pròxima campanya pel que fa a les necessitats de mà d’obra, tenint en compte la pandèmia. Pedrós ha tornat a lamentar que es criminalitzés el sector de la fruita per la situació de persones dormint al carrer a Lleida i ha remarcat que la majoria no eren temporers i moltes ni tenien papers per poder ser contractades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp