Salut

Un estudi en una escola rural de l’Empordà conclou que no n’hi ha prou amb els símptomes per diagnosticar la Covid-19

Es va fer després que el col·legi registrés un brot infecciós a l’hivern però només una mestra té anticossos del virus

Un estudi impulsat des del servei de pediatria de la Fundació Salut Empordà (FSE) en una escola rural conclou que no n’hi ha prou amb els símptomes per diagnosticar la Covid-19.

L’estudi es va fer després que en aquest col·legi de l’Alt Empordà s’hi registrés un brot infecciós entre el gener i el febrer (període en què es creu que el coronavirus ja circulava de manera comunitària per Catalunya). Aleshores, segons recull l’estudi, gairebé un terç dels estudiants i també dels treballadors van patir símptomes compatibles amb el coronavirus. Però de tots els testos serològics que se’ls van fer per veure si s’havien contagiat, només un va donar positiu. I de fet, es tracta d’una mestra que havia tingut símptomes després del brot estudiat.

L’estudi es titula ’Brot infecciós en una escola rural de Catalunya a l’inici de la pandèmia de Covid-19. Inespecificitat i confusió de símptomes’. L’ha impulsat el servei de pediatria de la Fundació Salut Empordà i conclou que els símptomes que pot manifestar una persona, inclosos els que semblen molt característics del coronavirus, no són suficients per diagnosticar-ne la infecció, perquè la seva escassa especificitat fa que sigui molt difícil diferenciar-los dels que provoquen altres virus comuns.

En total, el treball s’ha fet entre 107 alumnes i 21 professors i treballadors d’una escola rural de l’Alt Empordà. En aquest centre, entre el 25 de gener i el 25 de febrer, es va notificar un augment de quadres infecciosos entre l’alumnat; és a dir, quan ja es creu que el coronavirus circulava de manera comunitària per Catalunya.

La investigació tenia com a objectiu descriure aquests quadres, la repercussió sobre els contactes familiars dels casos i determinar si clínica, epidemiològicament i serològicament eren compatibles amb la Covid-19. Tenint en compte també un estudi epidemiològic que concloïa que el SARS-COV-2 podria haver estat circulant de manera comunitària abans del primer cas confirmat a Catalunya (el 25 de febrer).

Segons indica la Fundació, fins a un 76% dels alumnes i dels professors i treballadors van respondre l’enquesta. I gairebé un terç dels qui van contestar (en concret, un 30% dels estudiants i un 28,5% dels treballadors) van manifestar haver tingut algun símptoma compatible amb la Covid-19. Cap d’ells, això sí, va necessitar ingrés hospitalari.

A més, un 69,2% de les famílies i cinc dels sis mestres afectats van confirmar que hi havia hagut persones del seu grup de convivència que havien estat malalts entre les dues setmanes anteriors i posteriors, la qual cosa sumava 40 malalts més amb símptomes compatibles amb el coronavirus (entre els quals, alguns havien patit pèrdues de gust i d’olfacte).

Després de quatre mesos del brot infecciós (en concret, entre els 100 i els 130 dies) es van fer testos serològics als participants que havien tingut símptomes. I de tots ells, tan sols una mestra (el 2,8% del total) va donar positiu al test d’anticossos. La professora, però, havia tingut símptomes posteriors al brot estudiat.

Segons explica la FSE, la conclusió a la qual arriba aquest estudi és que “tot i que un percentatge important d’alumnes i docents de l’escola van estar malalts abans que es confirmés l’inici de la pandèmia a Catalunya i van tenir símptomes compatibles com els que s’han relacionat amb la Covid-19, no es pot demostrar que el brot fos causat pel SARS-CoV-2 i és probable que l’origen d’aquests casos fos una altra infecció vírica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia