Salut

Automostres als instituts per ampliar les PCR

Salut valora que l’autodetecció precoç als centres educatius alliberarà personal

El Departament de Salut ha ampliat la detecció precoç de contagis de la Covid-19 amb automostres supervisades als instituts d’educació secundària. És una tècnica en què la persona –estudiant, professor o membre del personal d’administració– es pren la mostra del nas amb només cinc segons a cada nariu, segons va explicar la consellera Alba Vergés ahir a l’hospital de Palamós (Baix Empordà). Les automostres ja s’han començat a fer en centres de la demarcació de Girona, i també en residències de gent gran del Vallès i de Barcelona.

Acompanyada del vicepresident, Pere Aragonès, Vergés va visitar aquest hospital, que “s’adapta” per a la segona onada de la pandèmia. La consellera va indicar que l’automostra, supervisada per un responsable sanitari, ajuda a “descarregar el personal” dels centres de salut i permet ampliar l’àmbit del rastreig. “Ja es fan més de 30.000 PCR diàries; ara, amb la tècnica del pooling, se’n faran més de 24.000 més al dia i tenim més de 200.000 unitats de tests d’antígens.” El departament considera que, a partir dels 12 anys, l’alumnat ja té prou maduresa per fer-se la prova.

El pooling és una tècnica que s’ha provat al servei de microbiologia de l’hospital de Bellvitge i consisteix a agrupar les mostres de diversos pacients (entre vuit i deu) per fer una única prova PCR.

Vergés va estar acompanyada pels principals responsables mèdics de l’hospital, Anna Ribera i Xavi Pérez; el gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, i l’alcalde de Palamós, Lluís Puig.

Una àvia morta i 54 positius a Ribes de Freser

Un brot detectat dimarts a la residència municipal de gent gran de Ribes de Freser (Ripollès) ha afectat 54 persones, incloent-hi la mort d’una àvia, segons va comunicar ahir Salut. Entre els positius, hi ha 37 residents (de 47) i 14 treballadors (de 24). Dels residents contagiats, la majoria tenen simptomatologia lleu o són asimptomàtics. Tres més han estat ingressats a l’hospital de Campdevànol.

L’alcaldessa de Ribes, Mònica Sanjaume, destaca la sectorització del centre i l’esforç del personal durant tota la pandèmia. Sanjaume ha demanat a Salut un cribratge massiu al poble perquè la gran majoria de residents són de Ribes i els familiars hi accedien sovint per visitar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES