Societat

El govern rectifica i les sales de concerts obriran dilluns

Es qualifica d’“error” l’exclusió dels establiments de música en viu en el primer tram de la represa

La cultura resta sota el toc de queda i confinada els caps de setmana

El cop més dur del pla de represa definitiu, publicat ahir pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), va ser en un primer moment per a les sales de concerts, que tornaven a quedar excloses de la reobertura després de 8 mesos amb la persiana abaixada. Tanmateix, el govern va considerar ahir a la tarda que havia estat un “error” que quedaria esmenat durant el dia.

La gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc), Carmen Zapata, va assegurar, després d’assabentar-se que el pla de represa excloïa aquests establiments, que havien quedat “en xoc” perquè “ni enteníem ni entenem com s’ha pogut produir”, confiant que es tractés d’un “error monumental” del text i esperant que es resolgués al llarg del dia, com així va ser admès.

De fet, l’entitat havia parlat amb el Departament de Cultura per a la reobertura, pel fet de ser “cultura de base i amb majúscules”, va dir Zapata, que també va explicar que va ser una decisió que es va comunicar en roda de premsa, on “textualment els dos portaveus del govern van esmentar «sales de concerts», i no hi havia cap mena de dubte”.

La gerent de l’Asacc també va alertar que algunes microempreses ja han fet compres, han donat d’alta l’electricitat per tornar a l’activitat i alguna potser encara no ho ha fet, però dilluns tenia previst treure algun treballador de l’ERTO, defensant que “no es pot jugar amb les expectatives i amb la feina de tot un sector”.

La flexibilització de les restriccions per Covid exclou, aquesta vegada sense errada, l’assistència a activitats culturals fora del municipi els caps de setmana. El document manté la prohibició de fer desplaçaments entre les 22 hores i les 6 hores, amb les excepcions ja previstes fins ara i a les quals se sumen el retorn al domicili des de centres educatius, activitats culturals permeses i la recollida a l’establiment en els serveis de restauració. Les entrades sí que valdran com a salconduit per superar el límit horari del toc de queda, ja que els espectacles podran acabar com a màxim a les 22 h.

Temporada Alta

Trencar el confinament del cap de setmana, municipal en el primer tram i comarcal en el segon, havia de garantir la viabilitat de festivals com el Temporada Alta, que se celebra a la tardor a Girona i Salt i que rep la majoria de públic de fora del nucli on es du a terme.

L’organització del festival va lamentar ahir el “trasbals” que suposa el canvi que el govern ha fet en relació amb els espectacles culturals de cap de setmana i reclama “normes clares”. El seu director, Salvador Sunyer, va afirmar que no entén la decisió i menys quan se’ls havia fet saber que es podria anar al teatre el cap de setmana encara que fos en un altre municipi. Sunyer, que va assegurar que no se suspendrà cap obra, va demanar “concreció” al govern perquè els canvis constants en les mesures “atabalen” tant a professionals com a ciutadans.

L’oci nocturn es reivindica

La Plataforma Som Oci Nocturn va omplir ahir a la nit la plaça de Catalunya de Barcelona, convertida en una discoteca a l’aire lliure, per protestar contra el tancament dels locals d’aquest sector. La cita es va fer amb un perímetre i control d’accés, com si es tractés d’una discoteca de veritat, i amb espais compartimentats per garantir la separació entre grups bombolla. Amb aquesta acció el col·lectiu va voler fer visible la possibilitat de dur a terme la seva activitat amb totes les garanties sanitàries. El col·lectiu tem que si els locals no obren abans del desembre podrien arribar a desaparèixer entre el 65 i el 75% de les empreses dedicades a aquest sector, amb la consegüent destrucció de molts dels 25.000 llocs de treball directes que té, i per això demana que es faci un pla d’ajudes reals. Ramon Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, reclama “compensar les mesures sanitàries amb altres d’econòmiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia