Salut

El 26,5% de malalts greus de la Covid va tenir trombosi

Segons un estudi realitzat a l’abril pels hospitals de la Vall d’Hebron i Trias i Pujol

En el 62% dels casos, aquesta complicació va ser asimptomàtica

Recomanen més anticoagulants com l’heparina

Noves llums sobre l’impacte del virus SARS-CoV-2 en les persones, gràcies a una investigació feta a casa nostra. Un estudi dels hospitals universitaris Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol, realitzat l’abril de l’any 2020, durant l’anomenada “primera onada” de la Covid-19, conclou que un de cada quatre pacients greus amb la Covid-19 que ingressen a la unitat de cures intensives (UCI) tenia una trombosi venosa o pulmonar (26,5% dels casos). Tanmateix, aquesta era asimptomàtica en un 62% dels pacients; de manera que, amb aquesta elevada freqüència de trombosis, els investigadors indicaven la necessitat d’administrar dosis més elevades d’anticoagulants, com ara l’heparina, en pacients ingressats en UCI per reduir el risc de complicacions.

Els resultats s’han publicat a l’European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, la revista científica més prestigiosa en cirurgia vascular, segons van informar ahir els dos centres sanitaris catalans.

La investigació va néixer arran de l’elevat nombre de pacients que, durant la primera etapa de la pandèmia, ingressaven amb símptomes greus i amb sospites d’algun tipus de trombosi. Així va ser que, amb l’objectiu de conèixer quin era el risc de tenir aquestes complicacions i establir quin seguiment necessiten els pacients, els serveis d’angiologia i cirurgia vascular dels hospitals Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol van posar en marxa un estudi amb els 230 pacients ingressats en un dia concret d’abril a les UCI dels dos hospitals. Es tracta de la sèrie més gran publicada fins ara de pacients amb la Covid-19 i trombosi a l’UCI. L’estudi es va portar a terme en col·laboració amb els serveis de medicina intensiva i d’anestesiologia, reanimació i tractament del dolor de la Vall d’Hebron, i el servei de medicina interna de l’hospital Germans Trias i Pujol. Els investigadors van realitzar una ecografia a cadascun dels 230 pacients ingressats a les UCI, en un interval de temps de 48-72 hores en total. Aquestes proves es van fer en poc temps per minimitzar l’exposició dels professionals sanitaris a la Covid-19 en un moment complicat de la pandèmia. L’objectiu va ser determinar si aquests pacients tenien complicacions tromboembòliques com ara trombosi venosa profunda i embòlia pulmonar. “Això és degut a la mateixa infecció per SARS-CoV-2 i també a causa de la immobilització dels pacients i el tractament que necessiten, com ara la implantació de catèters”, segons explica el doctor Sergi Bellmunt, cap del servei d’angiologia, cirurgia vascular i endovascular de la Vall d’Hebron.

En el moment de l’ecografia, es van detectar 58 pacients (un 25,2%) que tenien trombosis venoses o embòlies pulmonars però només un 32,8% (la qual cosa suposa un 7% del total de pacients) eren simptomàtics. Els pacients es van seguir durant una setmana per comprovar l’evolució i al cap de set dies s’havien detectat nous casos de trombosis fins a arribar a 61 pacients (un 26,5%). D’aquests, un 37,7% (23 pacients, un 8,3% del total) tenien símptomes. En concret, 38 eren asimptomàtics, 7 tenien trombosi venosa simptomàtica a les cames, 8 tenien embòlia pulmonar simptomàtica i 8 van tenir tant trombosi venosa com embòlia pulmonar amb símptomes.

L’estudi també mostra que els pacients amb tromboembolismes venosos a les cames tenien una estada més llarga a l’UCI (22 dies de mitjana en els casos amb trombes i 17 dies en els casos sense trombes), però sense diferències en la mortalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia