Salut

La incidència de la Covid puja als 884 casos a l’Estat

Sanitat notifica 93.822 nous casos i 767 morts més que divendres

Simon avisa que els sistema assistencial està en una situació de “molta tensió” i aposta per “incrementar les mesures de control”, almenys fins que la situació a les UCI millori

La incidència acumulada de la Covid-19 en 14 dies se situa aquest dilluns en els 884,7 casos per cada 100.000 habitants al conjunt de l’Estat, 56 punts més que a l’anterior actualització, segons les dades del ministeri espanyol de Sanitat.

Des de l’inici de la pandèmia s’han notificat 2.593.382 positius, 93.822 més que a l’anterior informe, dels quals 7.698 s’han diagnosticat en les darreres 24 hores. En les últimes dues setmanes s’ha notificat 416.042 positius del coronavirus. La taxa de positivitat baixa lleugerament (-0,66%) i se situa en el 16,72%.

Les defuncions per la Covid-19 ja superen les 56.000 (56.208, 767 més que divendres) i en els últims set dies han mort 1.369 persones.

També continua a l’alça la pressió de la malaltia sobre el sistema hospitalari, que ja té 30.486 pacients amb la malaltia (+3.021) que suposen el 23,94% de la capacitat del sistema (+2,31%). A les UCI hi ha 376 ingressats en relació amb divendres i el total s’eleva a 4.284, el 40,38% dels llits disponibles (+2,77%).


Sobrecàrrega al sistema
A la roda de premsa per informar sobre aquestes últimes dades, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha constatat que la incidència és “molt alta” i ha advertit que el sistema assistencial “està en una situació de molta tensió”.

En aquest sentit, ha demanat “fer un esforç per controlar més ràpidament la transmissió per rebaixar aquesta sobrecàrrega”. “Tenim l’ocupació als hospitals i a les UCI més alta des del mes d’abril”, ha avisat.Ha subratllat que la tercera onada de la Covid-19 ja supera la incidència als centres sanitaris de la segona. “No estem al nivell de la primera, quan pràcticament el 100% de la capacitat de molts hospitals es destinava a malalts de Covid, però sens dubte estem per sobre de la segona, i les UCI estan patint”, ha explicat.

El portaveu de Sanitat ha apuntat que el pic de la tercera onada de la pandèmia es podria haver produït al voltant del cap de setmana passat, després d’un increment molt ràpid que va coincidir amb els vint dies després de les festes de Nadal. No obstant això, ha recordat que el descens de la corba és més lent i encara que comenci a baixar ara “trigarà a notar-se”, ja que l’estada mitjana a les UCI se situa entre les dues i tres setmanes.

Simón ha descartat que en la seva  fase actual, la vacunació serveix per rebaixar l’actual sobrecàrrega hospitalària. És per això que ha insistit en la necessitat d’“incrementar les mesures de control, almenys fins que les UCI tornin a una situació raonablement acceptable”.

Preguntat per l’arribada de noves variants del virus,  Simón ha detallat que fins ara s’han detectat 219 casos de l’anomenada soca britànica i n’hi ha 177 més en estudi. L’expert ha estimat que aquesta soca suposa un 5% de l’espai dels contagis a l’Estat, tot i que no ha descartat que al març ja sigui la “predominant” al territori. També ha comentat que hi ha un cas de la variant “sud-africana”, associat a un viatger que havia estat en aquest país, i cap de la “brasilera”.

Simón ha comentat que els fabricants dels dos vaccins disponibles actualment a l’Estat, Pfizer i Moderna, els han traslladat que els preparats actuals “serien útils i eficaces per a les variants que circulen actualment”.


92% de les dosis administrades
En relació amb el procés de vacunació, el director del CCAES ha explicat que ja s’ha administrat el 92% de les dosis rebudes.

Segons les dades del ministeri, fins aquest dilluns s’han lliurat a les comunitats autònomes 1.346.100 dosis del vaccí (1.310.400 de Pfizer i 35.700 de Moderna), de les quals s’han administrat 1.237.593 aplicacions (1.214.850 de Pfizer i
22.743 de Moderna). A més, ja hi ha 88.698 persones que han rebut la pauta completa del preparat de Pfizer-BioNTech, que suposen el 7,17% del total de dosis administrades.

Simón ha assenyalat que la previsió és que “a final de març haurem vacunat el 80% de persones de risc”, però ha admès que “”el ritme de vacunació depèn de les dosis que rebem”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia