Salut

Més de 3.000 ingressats i amb la soca britànica ja circulant

És un volum que, com l’ocupació de les UCI, no s’assolia des de la primera onada

La nova variant pot alterar l’escenari d’un dia per l’altre

Bellvitge amplia l’espai hospitalari per atendre més casos

El nou edifici adjacent a l’hospital universitari de Bellvitge va entrar ahir en funcionament, oferint 64 llits d’hospitalització i 47 d’urgències per fer front a la Covid. La inauguració del primer dels sis hospitals satèl·lit que Salut espera obrir en les pròximes setmanes arriba en un moment de màxima pressió per al sistema sanitari. S’ha superat el llindar del 3.000 pacients ingressats, una xifra que no s’assolia des de la baixada de la primera onada, i el volum d’ingressats a les unitats de crítics també supera el de la segona onada.

“Els indicadors epidemiològics milloren, però els de la pressió assistencial no. Seguiran empitjorant i ens esperen setmanes complicades”, adverteix la consellera de Salut. Alba Vergés remarca que aquests hospitals satèl·lit seguiran un model oposat al Zendal de Madrid: es tracta d’ampliacions d’espai que els hospitals podran cobrir amb noves contractacions autogestionades.

Avui hi ha 684 UCI amb malalts de Covid (el 65% de les 1.044 ocupades), però s’espera una deriva encara més negativa i que no considera una possible acceleració dels contagis per la soca britànica del coronavirus, “més transmissible però no més greu”, segons el coordinador de la unitat de Covid, Jacobo Mendioroz. Salut ja ha detectat més d’una seixantena de casos, alguns sense rastre epidemiològic, de manera que la transmissió comunitària es dona ja per feta. En aquest context, Salut mostra “preocupació i molta atenció” a l’evolució dels contagis. Segons els experts que consulta la Generalitat, l’esclat de la nova soca podria provocar un descontrol de la situació en qüestió de pocs dies.

Catalunya ha rebut aquesta setmana 57.000 dosis de la vacuna de Pfizer (en comptes de les 59.000 previstes), que destinarà a subministrar segones dosis a les persones ja vacunades, intentant escurar al màxim els vials i extraient-ne sis dosis en comptes de cinc. En les residències que es visiti, però, s’oferirà vacunar també els professionals que inicialment s’hi van negar, un 6%, segons les dades de la Generalitat.

El rebuig total a la vacuna continua baixant i és del 4,3%, ja que els professionals sanitaris creuen al 99% en la vacuna. A més, aquesta setmana s’haurien de rebre 8.500 dosis de la vacuna de Moderna que es destinaran a completar la vacunació ja iniciada als hospitals Sant Joan de Déu, de Mataró i d’Amposta.

LA XIFRA

374.000
proves
per detectar la Covid s’han fet l’última setmana a Catalunya. Segons Salut, Madrid en fa unes 140.000.

Salut intervé una residència d’avis amb vuit morts

La Generalitat ha intervingut la residència d’ancians municipal Els Josepets de Vilanova i la Geltrú atenent la petició del consistori. Un brot hi ha provocat la mort de vuit usuaris i 66 infectats.

Més personal per cobrar les multes de la Covid

La Generalitat ha contractat 191 administratius i 163 advocats per garantir la tramitació i el cobrament de les sancions imposades per l’incompliment de la normativa de prevenció de la Covid-19. Aquest dispositiu, dependent de Salut i d’Interior, hauria d’evitar que les actes administratives per infracció de les mesures prescriguin si no se’n tramita un expedient sancionador abans de nou mesos. Des que va començar la pandèmia, entre els Mossos i les policies locals s’han aixecat unes 170.000 actes sancionadores, però els expedients que s’han obert són poc més de la meitat, uns 90.000. Les sancions més greus, com ara per l’incompliment reiterat dels protocols, es poden sancionar amb entre 60.000 i 600.000 euros.

Les mascaretes de roba, en augment i sota sospita

Salut valora si cal prohibir l’ús de mascaretes de roba al transport públic, com han fet altres països. Mendioroz recorda que són poc segures i que cal dur-les per protegir, no per evitar multes.

Educació modifica els supòsits per a l’absentisme

El nou protocol d’Educació habilita la formació telemàtica per als alumnes amb una malaltia crònica complexa o familiars molt vulnerables. Per a ells, no anar a escola deixarà de ser absentisme.

Els rastrejadors de Ferrovial, en vaga fins al dia 4

Els 850 rastrejadors de Covid contractats per la filial de Ferrovial estan cridats avui a la vaga per denunciar que el Departament de Salut no els ha contractat un cop enllestit l’acord amb la seva empresa.

El Montsià, la Garrotxa i l’Aran, on hi ha més perill

Aquests tres territoris, juntament amb la ciutat de Barcelona, són les zones més calentes del país en terme de possibilitats de contagis. Mendioroz els destaca perquè són de les poques comarques on encara es detecten uns paràmetres de contagi força més disparats que a la resta del Principat. El risc de rebrot al país és de 592, mentre que a l’Aran voreja els 3.000 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia