Societat

La setena, la manifestació més tranquil·la i pacífica

Petits grups de manifestants van llançar objectes contra la comissaria de la Via Laietana, però sense conseqüències

Es van fer caure a terra alguns contenidors, però no hi va haver incendis

La manifestació d’ahir a favor de la llibertat d’expressió, en suport de Pablo Hasél i també a favor de Marcel Vivet i contra la repressió, convocada pels CDR i a la qual es van afegir diverses plataformes, va ser la més tranquil·la de les set que s’han fet fins ara i va acabar amb pocs incidents, pràcticament cap. El nombre d’assistents, potser per la pluja, també va ser molt menor que en les sis manifestacions anteriors. Al final de la nit s’havien detingut dues persones per requeriments pendents i una tercera per desordres públics.

La màxima tensió, després d’una mobilització del tot festiva en què també es va cridar a favor dels presos polítics i de la independència, es va concentrar, primer, davant de la comissaria de la policia espanyola de la Via Laietana cap a les nou del vespre, on alguns manifestants van llançar objectes contra la façana i, després, a punt de tocar dos quarts de deu, a la confluència de la Gran Via amb el carrer Girona, on alguns grups de manifestants van fer caure contenidors a terra i van llançar objectes contra els furgons de la policia.

Davant la comissaria de la Via Laietana es van llançar alguns objectes, però després que els Mossos avisessin per megafonia que si no aturaven els llançaments farien una càrrega, la concentració es va anar dissolent. Això va fer que el gros dels manifestants, entre 200 i 300 persones joves, se n’anessin en direcció al Palau de la Música, al carrer Sant Pere Més Alt, i, després, pel carrer Méndez Núñez, Girona i Gran Via. A Sant Pere Més Alt, on dissabte un grup minoritari de brètols va llançar pedres contra el Palau i va cremar unes papereres, ahir els manifestants hi van caminar del tot pacíficament. Al carrer Méndez Núñez, es van fer algunes barricades amb contenidors, tot i que no va anar a més perquè alguns veïns els ho van impedir. I el mateix va passar al carrer Girona, on algun jove va intentar cremar un contenidor i de seguida alguns veïns el van apagar. També perquè plovia. Va ser a la Gran Via on alguns manifestants van llançar objectes contra la policia i els agents els van dispersar amb les furgonetes, fent la maniobra del carrusel. Aquí hi va haver algunes corredisses i els Mossos van retenir un grup de sis persones, però a última hora de la nit no se sabia si els van deixar marxar després de revisar-los les bosses i identificar-los o bé els van detenir.

A Girona, unes 200 persones van participar en la manifestació per demanar l’alliberament de Pablo Hasél i la dissolució de la Brimo. La marxa va començar a les set de la tarda a la plaça de l’U d’Octubre i va passar per davant de la subdelegació del govern. Va continuar per la Gran Via, i a la rotonda de Correus un fort dispositiu policial va evitar que avancés per l’avinguda Ramon Folch fins als jutjats. Els manifestants es van dirigir cap al carrer Santa Clara fins a arribar a la delegació de la Generalitat de Catalunya a Girona, on van llegir un manifest en favor de la llibertat d’expressió. La concentració va acabar sense incidents.

A Cassà de la Selva, una vintena de persones del CDR local van tallar la C-65 en els dos sentits a l’altura de la “rotonda dels taps” durant una hora i mitja.

Querella de Cs a Sàmper per no “haver protegit” els Mossos

Ciutadans va presentar ahir a la fiscalia una denúncia per prevaricació contra el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a qui acusa d’“inhibició del govern en la defensa dels Mossos d’Esquadra”. D’altra banda, Societat Civil Catalana (SCC) “coordinarà” una demanda de responsabilitat patrimonial contra el govern pel cost econòmic que suposen per a Barcelona els danys causats durant les protestes.

Rússia tira en cara a Borrell els aldarulls al carrer

Rússia va tornar a retreure ahir a l’alt representant de la UE, Josep Borrell, que els intenti “alliçonar” pel cas Navalni tenint en compte els aldarulls que s’estan produint als carrers de Barcelona.

El comerç està descontent amb el govern

El sector del comerç de Barcelona va lamentar ahir que el govern català “no hagi condemnat amb fermesa” els aldarulls que s’han produït en les manifestacions de la darrera setmana. “Pensàvem que després de sis dies d’aldarulls, perquè el que ha passat són aldarulls, el vicepresident Aragonès faria una condemna clara de la violència i diria que el país així no pot avançar i, en canvi, ha tornat a posar en dubte el protocol dels Mossos”, va criticar Lluís Sans, president de l’Associació del Passeig de Gràcia. Sans va xifrar en 75 els comerços assaltats els darrers dies en aquesta via, amb un balanç de 100 vidres trencats i 300 pintades i uns danys per valor de 750.000 euros.

Omella entén que la injustícia generi violència

El cardenal Joan Josep Omella va dir ahir que “la injustícia social provoca violència”, però va puntualitzar que “en una societat democràtica les idees es defensen amb paraules, mai amb violència”.

14.000 euros en danys al Palau de la Música

Arreglar els desperfectes que diversos brètols van causar al Palau de la Música aquest cap de setmana després d’una de les manifestacions costarà 14.000 euros, segons va assegurar ahir l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia