Salut

Simón demana anar amb cura a l’hora d’aixecar restriccions per Setmana Santa

El director del CCAES assenyala que les mesures no poden ser comunes a tot l’Estat perquè la corba baixa de manera desigual entre els territoris

Sanitat s’espera a conèixer els estudis que realitza AstraZeneca sobre la validesa de la seva vacuna en majors de 55 anys abans de valorar una eventual ampliació del topall

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del ministeri espanyol de Sanitat, Fernando Simón, ha advertit que cal anar amb “molta cura” a l’hora d’aixecar restriccions de cara a la Setmana Santa

En la roda de premsa que ha ofert aquest dijous per valorar la situació de la pandèmia de Covid-19 a l’Estat, Simón ha apuntat que tot apunta que en els propers dies la incidència acumulada es mantindrà a la baixa però ha reconegut que és “molt complicat” predir com serà la situació d’aquí a un mes.

En aquest sentit, ha remarcat que  “l’experiència ens diu que es començarà a reduir-se la velocitat de descens” dels contagis, motiu pel qual ha insistit que a l’hora de flexibilitzar les limitacions “el plantejament ha de ser molt curós”.

A més, ha assenyalat que el descens de la incidència no és igual a tots els territoris i, per tant, tampoc es poden aplicar arreu les mateixes mesures. “No podem plantejar totes les mesures comuns, perquè les situacions són molt diferents a les comunitats”, ha dit.

Simón ha afegit que la Comissió de Salut Pública ja treballa en un pla d’acció “específic” que té en compte allò que pot passar o no i per evitar riscos associats a la mobilitat. Aquest document podria estar enllestit la setmana vinent o la següent.

El portaveu de Sanitat ha volgut deixar clar que aquest plans tenen en compte les previsions d’incidència acumulada. “Si hi ha modificacions a mesura que ens apropem a les festes, la gent ha de ser prou raonable i responsable per entendre que si la situació canvia, les mesures també han de canviar, si més no l’aplicació de les mateixes”.

L’expert s’ha mostrat confiat que d’aquí a un mes la situació sigui més favorable. En tot cas, ha recordat que actualment hi ha més llits d’UCI ocupats per malalts de Covid-19 que al pic de la segona onada. Segons ell, que després d’un any de pandèmia i tres onades, “seria trist que ara tornéssim a tenir més casos, perquè el sistema sanitari podria no tenir capacitat de reacció” davant una nova pujada de la corba.

En aquest sentit, ha lloat “l’esforç titànic” que ha dut a terme el col·lectiu sanitari des de l’inici de la pandèmia i ha opinat que el “repte” és aconseguir un sistema amb la mateixa capacitat de reacció “però amb un esforç menor”.

La secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, que també ha participat a la roda de premsa d’aquest dijous, s’ha referit a la possibilitat d’aixecar la restricció de la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55 anys com ha fet Itàlia.

En resposta a les preguntes dels periodistes, Calzón ha dit que l’administració està pendent tant de l’estudi que la mateixa empresa duu a terme als EUA com de l’experiència en països on no s’aplica la restricció. Segons ha explicat, ja hi comença a haver algun informe en aquest sentit, tot i que encara no ha superat tots els filtres de contrast. De moment, les autoritats espanyoles continuen en la fase de recopilar informació.

Finalment, sobre la discussió a l’entorn d’un passaport de vacunació de la Covid-19, tant Calzón com Simón han opinat que és un tema complex per al qual cal valorar moltes variables. Tots dos han recomanat mantenir un “perfil baix” mentre s’analitzen totes i s’arriba a una conclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona