Societat

La revolta al carrer pel cas Hasél divideix l’Ajuntament

El ple de Barcelona aprova amb els comuns, ERC i Junts demanar l’indult per al raper

Esquerra retira una moció sobre l’amnistia per falta d’acord

Revés a Colau, que no pot aprovar el PAM

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va prendre partit ahir de manera majoritària a favor de la llibertat d’expressió. No va ser, però, una posició unànime, ja que el subjecte de la moció que va provocar la votació va ser el raper Pablo Hasél, les lletres de les seves cançons i tota la moguda de carrer que ha provocat el seu empresonament, que va dividir els grups. El debat va dibuixar dos blocs, amb els comuns, ERC i JxCat demanant al govern espanyol l’indult per al raper, i amb el PSC, Ciutadans, el PP i Manuel Valls reduint la qüestió a un problema d’ordre públic i a una condemna dels incidents viscuts al carrer.

Tan enfrontades estan les posicions dins de l’Ajuntament per aquesta qüestió que els partits amb representació van ser incapaços de consensuar una moció, i així es va arribar al ple amb cinc textos diferents per votar. Els socis de govern, els comuns i el PSC, van presentar cadascun un text, i també ho van fer els grups de Ciutadans, el Partit Popular i Manuel Valls.

En la seva intervenció, el primer tinent d’alcalde i home fort del PSC, Jaume Collboni, va lamentar que no hi hagués una posició unitària de tots els grups i després va defensar el text de la seva moció, que és “una condemna sense matisos a la violència”.

La moció socialista va ser aprovada amb el suport de Manuel Valls, el PP i Ciutadans i va rebre la dura crítica del seu soci de govern a través del regidor, Jordi Martí, que va dir a Collboni que “ser d’esquerres és buscar la causa de les coses”, i que en els incidents d’aquests últims dies el regidor hi va veure la frustració de molts joves per la situació de crisi i pel “futur incert”. Precisament ahir, en el debat sobre l’estat de la ciutat que es va fer al ple, l’alcaldessa Ada Colau va recordar que l’atur juvenil arriba a un 30% a la ciutat.

En termes similars als de Martí es va pronunciar el regidor d’Esquerra Jordi Coronas, que va reclamar la necessitat “d’escoltar els joves” i “posar-hi solucions”. Al seu torn, Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, va demanar que es faci “una diagnosi correcta” alhora que mostrava el seu suport als Mossos i la Guàrdia Urbana.

Amnistia i PAM

La falta d’acord entre els grups va fer que Esquerra Republicana retirés a última hora una moció sobre la petició d’amnistia als presos polítics que ha estat negociant infructuosament els últims dies amb el grup de Barcelona en Comú i de Junts. La voluntat d’ERC és la de continuar negociant el text i presentar-lo a aprovació en un altre ple.

Per falta d’acord o per total desacord, ERC va marcar ahir un dels moments polítics més rellevants que ha viscut aquest segon mandat d’Ada Colau, que ahir va veure com no podia aprovar el pla acció municipal, PAM, el document que inclou el pla d’acció de l’equip de govern. ERC s’hi va manifestar en contra, canviant d’estratègia després d’aprovar el pressupost. El regidor Coronas va assegurar que és un document ple d’inconcrecions, “és un PAM fet en un pim, pam”, va ironitzar.

LES FRASES

Els joves veuen que hi ha un futur incert, aquest és el brou de l’esclat social
Jordi Martí
regidor de l’equip de govern, per Barcelona en comú
Malauradament no hem aconseguit una posició unànime
Jaume Collboni
primer tinent d’alcalde pel PSC

Protesta per un cas d’assetjament

Ada Colau va prendre ahir la responsabilitat de respondre a les preguntes dels grups d’ERC i Junts sobre el cas d’assetjament ocorregut a Parcs i Jardins i del qual l’oposició i els treballadors fan responsable el regidor responsable de l’àrea, Eloi Badia.

El cas va motivar una resolució judicial que condemna Parc i Jardins a indemnitzar les dues víctimes, però es dona la circumstància que l’agressor va ser ascendit amb posterioritat perquè tenia concedit un ascens d’abans que els fets es coneguessin. Per aquest motiu, ahir treballadors i treballadores de Parcs i Jardins es van concentrar a l’exterior de l’ajuntament per demanar la dimissió de Badia. En la seva intervenció al ple, Colau va agafar el compromís de revisar i millorar el protocol contra les agressions sexuals. En aquest sentit, es va aprovar un prec de Junts que ho sol·licitava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona