Societat

El 70% de les persones amb dolor crònic han empitjorat durant la pandèmia

Segons un estudi, factors com la inseguretat laboral, la preocupació pel futur i la por de contagiar-se poden influir-hi negativament

El 70% de les persones amb dolor crònic han vist empitjorar la intensitat del seu dolor, la freqüència dels episodis i la interferència del dolor en les activitats de la seva vida diària durant la pandèmia. Així ho revela un estudi fet per un grup de recerca de la UOC, al que han participat 502 pacients. Els resultats mostren que la inseguretat laboral, les preocupacions respecte del futur, el nombre de persones cohabitant a la mateixa llar, el fet de tenir algú proper que ha mort per covid-19 o la por d’infectar-se poden estar relacionats amb un empitjorament del dolor.

Segons l’estudi, la pandèmia ha canviat també la manera com els pacients gestionen el seu dolor, i més de la meitat (54,5%) han modificat com hi fan front. “L’estudi ha mostrat que, des de l’inici de l’estat d’alarma, més de la meitat dels pacients ha utilitzat el descans per fer front al dolor, i un percentatge similar ha augmentat el consum de medicació. Ambdues coses podrien ser contraproduents”, explica Rubén Nieto, professor i investigador del grup eHealth Lab de la UOC. Amb tot, la pandèmia també ha incorporat una nova manera de combatre el dolor que és positiva: el 48,2 % han inclòs els estiraments com a nova eina.

L’estudi també apunta que la pandèmia ha propiciat nous desencadenants del dolor. Si abans l’estrès i els canvis de temps eren els més freqüents, durant el confinament un nombre elevat de participants han citat la preocupació pel futur, els problemes de son, la inseguretat, els pensaments negatius, la tristesa, la solitud, el sedentarisme i la por de contagiar-se com a desencadenants.

A la investigació hi ha participat 502 pacients, un 88% dels quals eren dones d’entre 30 i 50 anys amb dolor crònic de llarga duració –una mitjana de set anys-. La majoria dels participants (87,6 %) tenia dolor en més d’un punt, majoritàriament l’abdomen, les lumbars i el coll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia