Societat

La recaptació per herències creix per la Covid

El pressupost de Barcelona recull un augment d’11 milions per la plusvàlua

És una dada que respon a la lògica dels temps però, a la vegada, és una xifra que serveix per retratar l’excepcionalitat de l’any 2020, marcat per la irrupció de la Covid-19; l’Ajuntament de Barcelona va recaptar durant l’any passat 11 milions d’euros més derivats de les plusvàlues que es generen en els processos de liquidació de les herències. Aquesta dada és conseqüència de l’increment de mortalitat que hi va haver a la capital del país durant l’any passat i que se situa en les 4.500 defuncions de més en relació amb el 2019, segons va informar divendres passat al ple l’alcaldessa, Ada Colau.

La xifra de la recaptació en plusvàlues per la transmissió de béns en herències és una de les dades d’ingressos que formen la liquidació del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona, que tot i aquests 11 milions de més d’ingressos, no va poder evitar tancar amb un dèficit de 49,2 milions d’euros a conseqüència dels greus desajustaments d’ingressos i despeses a causa de l’impacte de la Covid-19.

Un cop es va declarar la pandèmia, l’equip de govern de Barcelona va haver de refer el pressupost que havia aconseguit aprovar a finals de gener, amb una despesa per primer cop superior als 3.000 milions d’euros, replantejant ingressos i despeses i incorporant una partida de 90 milions d’euros per fer front a l’emergència social i econòmica. Al final de l’exercici, el total d’ingressos ha estat de 2.724 milions d’euros, mentre que les despeses van arribar als 2.750 milions. En la xifra del dèficit s’hi haurà d’afegir ara el resultat de les empreses municipals, moltes de les quals amb balanços negatius, que incrementaran el dèficit.

Dèficit eixugat

Per fer front a aquest forat de quasi 50 milions, l’Ajuntament ha fet servir una part del romanent de caixa, que és l’acumulació dels balanços positius que hi ha hagut en els anys anteriors fins a acumular 150 milions d’euros, un terç dels quals s’hauran fet servir ara per evitar, així, un major endeutament.

En el terreny de les inversions s’han deixat de gastar 196 milions dels que s’havien pressupostat en un principi, mentre que en els ingressos a última hora hi ha hagut uns pagaments avançats de la Generalitat en matèria social i d’impost turístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia