Societat

trànsit

El nou radar del túnel de Vielha comença a sancionar

El nou sistema calcula a través d'uns lectors de matrícula la velocitat mitjana a què circulen els vehicles per detectar si superen els 80 km/h

Està previst instal·lar aquest radar, pioner a l'Estat, als túnels del Bruc i el Cadí

El Servei Català de Trànsit comença a sancionar avui amb un nou radar aquells conductors que circulen per sobre de la velocitat màxima permesa dins del túnel de Vielha, a la Val d'Aran. El nou sistema, pioner a l'Estat espanyol, enregistra el temps que tarda un vehicle a recórrer els prop de 6 quilòmetres que té el túnel a través d'uns lectors de matrícula que hi ha instal·lats a l'entrada i la sortida del túnel.

D'aquesta manera, el radar pot calcular la velocitat mitjana a la qual ha circulat el vehicle i sancionar els conductors que hagin sobrepassat el temps estimat de recorregut. El nou radar pretén perseguir aquells conductors que tenen el costum de frenar bruscament quan s'apropen al cinemòmetre i que un cop el passen tornen a accelerar.

El sistema va entrar en funcionament al túnel de Vielha l'1 de desembre de l'any passat de manera preventiva i informativa. Fins avui, als conductors que sobrepassaven el límit permès –80 km/h– se'ls alertava, a través dels panells lluminosos instal·lats a les boques del túnel, que havien comès l'esmentada infracció.

La inversió per posar en marxa el nou radar ha estat de 347.000 euros. En aquest pressupost s'inclouen també les càmeres que transmeten les imatges del túnel a temps real al Centre d'Informació Viària de Catalunya.

La previsió del Servei Català de Trànsit és instal·lar en els pròxims anys aquest nou radar als túnels del Bruc i del Cadí –el segon més llarg després del de Vielha– per millorar la seguretat en aquests trams, i no es descarta implantar-ne en alguns trams de vies ràpides.

El sistema comença a sancionar avui amb retard perquè fins ara la normativa no preveia multar els conductors que sobrepassessin una determinada velocitat mitjana en un tram de via. Ara bé, la nova llei de trànsit, que va entrar en vigor el 24 de maig, ja inclou, entre altres modificacions, que es puguin sancionar els conductors amb aquest sistema.

D'altra banda, el Ministeri de Foment, titular de la carretera, la Nacional-230, està estudiant si tira endavant la demanda del govern aranès de millorar la visibilitat dels panells lluminosos.

LA XIFRA

4,5
minuts
és el temps mínim per recórrer el túnel. Si es completa en menys temps, se sancionarà el conductor.

LA DATA

01-12-09
és el dia
que va començar a funcionar el sistema de manera preventiva i informativa, sense multar els infractors.

Tres morts al volant

El cap de setmana es va tancar a les carreteres amb la mort de tres persones, dues en vies interurbanes i una tercera en trama urbana. El primer accident es va produir dissabte a les set del matí a la GIV-6917, al pas per Torroella de Fluvià (Alt Empordà). Un motorista de 41 anys i veí de Sant Pere Pescador, Carlos V.S., va morir en sortir-se de la via.

El matí de dissabte, a les deu, una patrulla dels Mossos d'Esquadra i els serveis sanitaris es van desplaçar fins a Sant Quirze de Besora (Osona), on un veí de la població va caure mentre conduïa un quad. L'home, Felicio B.M., de 61 anys, va morir.

L'últim accident mortal es va registrar ahir diumenge al Baix Ebre. La conductora d'un turisme va morir a conseqüència del xoc frontal amb un camió, el conductor del qual va resultar ferit lleu. El sinistre, les causes del qual es desconeixen, va tenir lloc a un quart de vuit de la tarda a la carretera N-340, al seu pas pel Perelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt