Societat

Entitats alerten que la diversitat és un factor de desigualtat social a Barcelona, on viuen persones de 183 països

El 40% de l’alumnat vulnerable té nacionalitat estrangera i tres de cada quatre acudeixen a un centre públic

Més de 700 entitats socials han alertat que la diversitat és un factor de desigualtat a Barcelona. A la ciutat hi viuen persones de 183 països diferents, 14 més que el 2015, i es parlen més de 300 idiomes. L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, han apuntat que la reducció de les desigualtats socials i el diàleg intercultural han de formar part d’una mateixa estratègia. Durant la jornada ‘Som diversitat’, s’ha donat a conèixer que el 40% de l’alumnat en situació de vulnerabilitat té nacionalitat estrangera, segons un informe del 2020.

Les organitzacions socials que conformen l’Acord Ciutadà han apostat per la interculturalitat com a instrument inclusiu i en la importància de generar espais i oportunitats per a la creació de vincles i relacions en condició d’igualtat entre persones de diferents perfils i orígens socioculturals. Han afegit que no es tracta només d’interactuar sinó d’ “assumir que la diversitat exigeix repensar qüestions diverses per acollir tot tipus de debats i consensos”.

Durant la jornada s’han donat a conèixer algunes dades sobre la realitat actual de Barcelona, com per exemple que la població nascuda a l’estranger ha augmentat gairebé set punts percentuals en deu anys: del 21,1% el 2010 al 27,8% el 2020. Les nacionalitats més representades són la italiana, la pakistanesa i la xinesa-, seguides de la francesa, la marroquina, la colombiana, l’hondurenya, la veneçolana i la peruana.

A les escoles, el 13,7% de l’alumnat té nacionalitat estrangera, tot i que entre els alumnes vulnerables la representativitat puja al 40%. Hi ha fins 137 nacionalitats diferents entre l’alumnat. Les principals són la xinesa, la paquistanesa i la marroquina.

D’altra banda, les persones comunitàries són un 57% més en els últims nou anys i el seu pes relatiu ha passat del 28,6% al 34,7%. La població llatinoamericana representa el 32,3% del total de la població estrangera, quan el 2011 era el 39,6%; mentre que les persones d’origen africà ha incrementat la seva presència un 19% des del 2011 però no arriba al 7% del total. En els darrers anys ha augmentat també la presència de persones refugiades: 195 sol·licituds el 2010 i 7.374 el 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt