Salut

El govern farà marxa enrere en la desescalada davant l’augment de contagis de Covid-19

Aragonès avança que demà o dimarts donaran a conèixer “noves mesures” i assegura que treballen per trobar l’equilibri amb la “vida social, econòmica i emocional”

Argimon: “No soc partidari que festivals molt multitudinaris es tornin a produir en les properes setmanes”

L’executiu, que concretarà les accions dilluns o dimarts, treballarà per trobar un equilibri amb la “vida social, econòmica i emocional”

El president del govern, Pere Aragonès, ha avançat que el govern prepara noves mesures per aturar l’increment “explosiu” de contagis de Covid-19, i que les donarà a conèixer demà dilluns o dimarts.

“Entre avui i demà es prendran noves per mitigar el nombre de contagis”, ha anunciat Aragonès després de visitar l’Hospital de Bellvitge al costat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon. “No estem en un bon moment. És fonamental reduir els contagis”, ha alertat després de constatar l’increment de la pressió hospitalària arran de la cinquena onada de la pandèmia.

El republicà ha assegurat que a l’hora d’imposar restriccions “treballarem per fer un equilibri amb la vida social, econòmica i emocional”.

En la mateixa línia, Argimon ha advertit que “estem en un mal moment”. Portem dies d’un creixement molt explosiu, molt ràpid per la variant Delta, que és molt transmissible” i ja suposa més del 60% dels contagis al país, ha explicat.

El titular de Salut ha detallat que a l’Hospital de Bellvitge s’ha passat en deu dies de 5 a 84 persones ingressades per Covid-19. I ha advertit que com a conseqüència d’aquest augment es comença a desprogramar activitat assistencial no urgent.

És per això que ha fet una crida a “complir les quarantenes i confinaments” si s’és contacte estret o positiu de Covid-19, respectivament. Des del govern han expressat la seva preocupació per les dades que apunten que un 40% dels positius i els contactes estrets no compleix amb l’aïllament i la quarantena.

Argimon ha descartat que s’aprovi alguna mesura per garantir el seu compliment perquè “no podem anar a casa de les persones les 24 hores”. També ha rebutjat modificar l’actual instrucció de no obligar a fer la quarantena als vacunats amb pauta completa que siguin contactes estrets.  

Tant el president com el conseller han emfatitzat la necessitar de mantenir mesures profilàctiques com la  mascareta. “És fonamental l’autoprotecció”, ha subratllat Aragonès.  El president ha assegurat que “la vacunació avança com mai, però fins que tots estiguem protegits, cadascú de nosaltres no estarà salvat i cal extremar les mesures de protecció”.

El conseller també s’ha mostrat a favor de recuperar l’ús generalitzat de la mascareta: “Jo la recomanaria si poguéssim prendre aquesta decisió, però no podem” perquè és competència de l’Estat, ha reconegut.

Entre els motius de preocupació del govern hi ha el fet que hi hagi persones immunitzades que s’han infectat i han ingressat a l’hospital. Argimon ha assenyalat que de les 115 persones ingressades en les últimes hores, “gairebé 15 tenien la pauta completa”. “Les vacunes de la Covid-19 tenen una gran efectivitat, no les esperàvem fa un any, però no són 100% efectives i no són esterilitzants”, ha apuntat.

També ha revelat que el sistema sanitari català ja suma més de 740 professionals de baixa en haver-se reinfectat. Per protegir aquest col·lectiu, essencial per a la lluita contra la pandèmia, la Generalitat està estudiant mesures específiques que preveu aplicar a partir del 19 de juliol i que tindran a veure amb la vacunació, segons ha avançat el conseller.

“Cal pensar que, a més de la Covid-19, quan arribi la tardor caldrà recuperar el terreny perdut. Caldrà fer tests diagnòstics i tractaments d’altres malalties i les intervencions que s’han retardat per culpa de la pandèmia. I per a això necessitem que la plantilla estigui el més fresca possible i que facin vacances”, ha dit.


Els festivals multitudinaris, en entredit
Preguntat per la conveniència dels festivals d’estiu en l’actual situació de la pandèmia, Argimon ha estat contundent: “En aquests moments no sóc partidari que es tornin a produir festivals multitudinaris en les properes setmanes”.

Malgrat reconèixer la bona organització del Festival Cruïlla, Argimon ha vist imatges que no li han agradat gens. “Quan el Procicat autoritza els festivals és partint de dos estudis: el de l’Apolo i el de Sant Jordi, però una cosa és un assaig clínic i l’altra una quan ho portes a la vida real”. Segons ell, a les quatre o les cinc del matí es més complicat mantenir la mascareta al 100% i en una situació amb la proliferació de la variant Delta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona