Societat

Vilanova de Prades

Jocs de tota la vida

Una dotzena de persones grans participen en el projecte Jocs Tradicionals, impulsat pel Consell Comarcal de la Conca, per recuperar els jocs de carrer

A què jugaven?, com hi jugaven?, amb qui hi jugaven? i on jugaven? són les diverses preguntes que els tècnics del Consell Comarcal de la Conca de Barberà van formular dissabte passat a un grup de gent gran del municipi de Vilanova de Prades, on s'ha endegat la campanya d'entrevistes orals sobre els jocs de carrer tradicionals a la Conca de Barberà, impulsada per l'ens comarcal, amb la col·laboració dels diversos ajuntaments. L'objectiu d'aquesta convocatòria ha estat aplegar informació en relació amb els jocs tradicionals a la comarca, i un cop completada es dipositarà al Museu Comarcal de la Conca de Barberà, perquè pugui ser consultada pels investigadors i contribuir així a preservar els jocs tradicionals. Comprèn el període que va del 1930 a la dècada dels cinquanta i seixanta, i inclou els testimonis orals d'una dotzena de persones grans que durant més d'una hora han explicat davant una càmera de vídeo els seus records d'infància relacionats especialment amb el joc i també amb les cançons tradicionals de l'època i anècdotes al poble.

Paral·lelament, el projecte Jocs Tradicionals, que impulsa el servei de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana del Consell Comarcal de la Conca, per recuperar antics jocs de carrer que havien estat tradicionals dels infants i joves de la comarca, aquest estiu s'han organitzat diverses activitats de jocs tradicionals en una catorzena de municipis. L'experiència, que resulta del tot positiva, va començar el 12 de juliol passat al municipi de Vilaverd, on les diverses demostracions a la pista poliesportiva van incloure la participació activa d'avis i pares que van ensenyar a jugar als jocs de tota la vida: el del mocador, el d'arrancar cebes, la corda de saltar, les gomes elàstiques, el cordill, les bitlles catalanes, la xarranca, les xapes, les bales i les mítiques baldufes o els io-io. Els dos dies següents els jocs tradicionals van omplir la plaça Major de Montblanc. Es van desenvolupar de manera simultània, a través de tres espais diferenciats, els jocs de falda, els jocs d'esbarjo i els jocs de lleure.

Un altre dels pobles de la comarca on la iniciativa s'ha rebut amb gran entusiasme ha estat més recentment, el dia 15 passat, el municipi de Blancafort, on veïns de totes les edats es van aplegar a la plaça dels Arbres. Tot un repte intergeneracional en què es van implicar especialment l'associació juvenil Els Garruts i l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES