Societat

Retorn a la normalitat al campanar dels Turers

Es preveu que avui es recuperin els tocs nocturns, probablement amb menys decibels

L’Ajuntament es compromet a donar suport a la parròquia

La polèmica per la supressió de les campanades nocturnes de l’església de Santa Maria dels Turers està a punt d’acabar-se, si es confirma que aquesta nit es recuperaran, tal com va avançar ahir l’alcalde, Miquel Noguer. Molt probablement, la intensitat del so serà menor de l’habitual perquè –segons va explicar l’alcalde– la parròquia havia encarregat a uns tècnics la reducció dels decibels. El rector, mossèn Ramon Pijoan, ahir no va voler fer cap comentari al respecte, però no va desmentir l’explicació de Noguer.

Turisme

Fa tres setmanes, l’amo d’un allotjament turístic situat al centre de la ciutat es va queixar a l’Ajuntament i a la parròquia de Santa Maria de les molèsties que el so de les campanes a la nit provocava als seus hostes. El rector va accedir a suprimir-les fins a finals d’estiu. La decisió, però, ha provocat la protesta d’una part dels banyolins, que s’han manifestat dos cops amb una concentració i una marxa fent fressa amb cassoles, i també amb una recollida de signatures demanant que es rectifiqués.

El canvi d’actitud del rector s’hauria produït pel compromís de l’Ajuntament de donar suport jurídic i econòmic a la parròquia –segons va assegurar Miquel Noguer–, tant pel que fa als treballs per reduir els decibels com si es donés la circumstància que l’assumpte arribés a l’àmbit judicial.

No és un soroll sinó un patrimoni

Oficialment, dels campanars catalans no en surt “soroll”. Des del 2010, les campanes de les esglésies de Catalunya són patrimoni cultural immaterial i estan excloses de les condicions de protecció acústica relatives als centres de culte. L’únic límit que les afecta és la legislació sobre intensitat (decibels) de cada municipi. Tot i aquesta protecció, l’equip de govern de Banyoles estudiarà si pot blindar el so de les campanes per protegir-les de situacions com les que s’ha viscut aquests dies, segons va dir ahir Miquel Noguer, que va voler deixar molt clar que mai han estat en contra de les campanes, “sinó tot al contrari”. D’altra banda, l’alcalde va rebutjar que no s’hagi reaccionat convenientment com s’havia queixat un sector de la ciutat. “He intentat conciliar posicions”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia