Societat

Temperatures de fins a 43 °C en el pic de l’onada de calor

Es van batre nous rècords absoluts de temperatura màxima en 21 de les 149 estacions de la xarxa de mesurament automàtic

Van tancar l’accés a dues platges de Barcelona que estaven plenes

L’onada de calor va portar ahir temperatures rècord a molts punts de Catalunya. La més alta es va registrar a Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà, on es van assolir 43,1 °C. Per sota van quedar els observatoris de Tremp (42,8 ºC), Organyà (42,7 ºC), Artés (42,4 ºC) i Gurb (42,1 ºC). Les temperatures es van enfilar més que divendres a l’oest de Catalunya, el Pirineu i el delta de l’Ebre, amb pujades sobtades provocades pel vent. Durant el dia es van batre nous rècords absoluts de temperatura màxima en 21 de les 149 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que fa més de 10 anys que registren temperatures, situades a la Catalunya Central, l’altiplà Central, el Pirineu, el Prepirineu, el delta de l’Ebre i el massís dels Ports.

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va destacar a través de les xarxes socials que ahir al migdia l’estació de radiosondatge de Barcelona, que permet analitzar l’atmosfera, va mesurar 27,6 ºC a 850 hPa, una xifra rècord en aquest nivell de referència, a uns 1.500 m d’altitud, al llarg dels seus 23 anys de dades.

Va ser un dia de calor excepcional a Catalunya, tot i que, segons dades del Meteocat, al conjunt del país encara va ser lleugerament més intensa l’onada de calor del 28 i 29 de juny del 2019, quan els 40 ºC es van superar de manera més extensa, amb rècord a la meitat d’estacions.

L’afluència massiva de banyistes a les platges de Barcelona va obligar a tancar les de Sant Miquel i la Barceloneta durant unes hores durant la tarda per la regulació d’aforament que s’hi fa.

Voluntaris de la Creu Roja van repartir ahir més de 400 ampolles d’aigua a Sabadell entre els vianants que passejaven per la ciutat a les hores de màxima temperatura. La cocapital del Vallès va assolir ahir temperatures rècord. A la una del migdia els termòmetres ja rondaven els 37 graus.

Cura dels sensesostre

La Fundació Arrels fa aquests dies un seguiment acurat de les persones sense sostre enmig de l’onada de calor. Professionals i voluntaris de l’entitat posen l’èmfasi en més aspectes que de costum, ja que les persones sense llar estan entre els principals afectats directament per les condicions meteorològiques adverses. Marta Maynou, cap del programa d’acollida d’Arrels, va explicar a l’ACN que exposar-se a temperatures altes és “la punta de l’iceberg” dels problemes que es troben els sensellar, ja que viure al carrer té molts riscos: “Estan a la intempèrie i per tant no disposen de refugi.” Els voluntaris els pregunten com estan i si necessiten alguna cosa i els recomanen que es protegeixin del sol i beguin molta aigua per evitar deshidratar-se.

LES XIFRES

27,6 °C
a 1.500 metres
va registrar ahir al migdia l’estació de radiosondatge de Barcelona, una xifra rècord.
43,1 °C
a Sant Romà d’Abella
, al Pallars Jussà, va ser la temperatura màxima assolida ahir a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia