Urbanisme

Banyoles estrena el passeig a l’entorn del rec Major

El nou tram urbanitzat inclou, entre altres elements, un joc que recrea el mecanisme d’accionar els molins

L’Ajuntament de Banyoles va presentar ahir el tercer tram del rec Major que s’ha condicionat com a passeig, que s’obrirà al públic aquesta setmana. Es tracta del sector comprès entre els carrers Butinyà i Blanquers, paral·lel al carrer Girona. Amb aquesta intervenció, es completa un passeig que comença al carrer Muralla i que ressegueix la històrica canalització que ha vertebrat l’activitat econòmica del municipi al llarg dels segles. D’element més característic, el tercer tram del passeig conté una part de la maquinària que havia quedat amagada per les runes, al solar on hi havia hagut el molí d’en Baqué i l’adoberia Hijos de Narciso Franch. El molí, d’origen medieval i dedicat a la producció de farina, el van enderrocar a la dècada dels setanta per tal d’obrir l’actual carrer dels Blanquers. També s’hi veu el salt d’aigua, d’uns tres metres d’altura, que havia fet moure l’engranatge del molí.

El joc

Precisament aquest tipus de mecanisme ha inspirat un joc que s’ha instal·lat al passeig: bombejant, s’extreu aigua del canal i, a través d’uns canals, es trasllada fins a una roda de molí que es posa en moviment. El joc s’ha situat en un solar que antigament havia estat es desús i on solien estacionar-hi alguns cotxes.

L’alcalde, Miquel Noguer, i el regidor de medi ambient, Albert Tubert, van mostrar ahir el nou passeig als mitjans de comunicació. Sumant-hi el que han costat els altres dos trams remodelats, el projecte ha suposat una inversió d’uns 350.000 euros. La meitat els ha posat la Generalitat a través del pla de foment del turisme. La Diputació també hi ha col·laborat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia