Societat

La majoria de les restriccions ja són història

Menys l’oci nocturn, tots els sectors recuperen el 100%

Teatre i música ho celebren amb entrades a 10 euros

La major part de les restriccions que han marcat la nostra vida des del mes de març del 2020 ja són història. Des d’ahir, tal com va avançar dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tots els sectors, excepte l’oci nocturn, que va reprendre la seva activitat la setmana passada, han recuperat el 100% de l’aforament i l’horari que tenien abans de l’inici de la pandèmia. Bars, restaurants, equipaments culturals, universitats, teatres, cinemes, esdeveniments esportius a l’aire lliure i actes religiosos van tornar ahir pràcticament a la normalitat. Sense límit d’aforament ni de comensals, sense distància entre taules, en molts bars i restaurants només quedava la mascareta, encara obligatòria, com a testimoni d’una pandèmia que sembla haver superat els moments més durs. El mateix passa amb els espais comuns dels hotels, els parcs temàtics o els parcs i jardins públics i les àrees de joc infantils. També es torna a autoritzar poder menjar i beure a l’exterior.

El gremi de restauració va fer balanç de la pandèmia. Han estat cent dies de tancament i més de quatre-cents dies amb restriccions. I, segons el gremi, la pandèmia ha causat el tancament del 20% dels establiments a la ciutat de Barcelona.

Des d’ahir, a més, totes les classes universitàries tornen a ser presencials amb un 100% de l’aforament. I pel que fa a teatres i cinemes, és la primera vegada que recuperen la plena ocupació des de l’inici de la pandèmia. La reobertura total ha coincidit amb dos certàmens molt rellevants, com són el Temporada Alta i el Festival de Cinema de Sitges, que podrà vendre els tres últims dies el 100% de les localitats.

D’altra banda, per tal de celebrar la desaparició de les restriccions, els sis grans equipaments culturals catalans –el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya– van anunciar ahir unes tarifes especials per a les entrades que fins ara no estaven a la venda i que representen el 30% de l’aforament. L’acció, amb què es vol tornar a “omplir les sales de públic”, permet adquirir entrades a 10 euros en tots els equipaments excepte al Liceu, on les localitats costaran 30 euros.

Abraçades a l’aeroport

Un dels llocs on la supressió de les restriccions es va percebre de manera més intensa va ser la zona d’arribades de l’aeroport. Lliure de la limitació d’accés a les terminals, on fins ahir només podien accedir els viatgers, va recuperar el seu ambient habitual. I la reobertura va ser una festa, sobretot en l’espai d’arribades, tot i que s’han acabat també les restriccions per acompanyar els que marxen. Telèfons mòbils gravant, pancartes, nervis i moltes i moltes abraçades. “És excel·lent poder abraçar la persona que saps que t’està esperant quan aterres”, declarava una passatgera després de trobar-se amb el seu germà. Igual que en bars i restaurants, l’única diferència amb la situació d’abans de la Covid-19 era l’ús de la mascareta i uns senyals a terra per mantenir les distàncies.

L’únic sector que manté la limitació d’aforament, a banda de les competicions esportives en espais tancats, és l’oci nocturn. En els dos casos, la limitació de l’aforament continua sent del 80% i les discoteques podran obrir fins a les 6 del matí. Ahir el president de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, va demanar que també l’oci nocturn pugui obrir al 100% per evitar situacions de col·lapse com les que es van produir en algunes discoteques la setmana passada. “Com que hi ha més demanda que la prepandèmica, hi haurà gent que quedarà fora i buscarà una alternativa. És una mala notícia que la Generalitat segueixi apostant pels botellots”, va subratllar ahir Boada.

La recuperació del 100% en els esports a l’aire lliure permetrà per exemple que al Camp Nou el Barça pugui rebre el València i el Reial Madrid amb prop de 100.000 aficionats a l’estadi, una circumstància que no es produeix des del mes de març del 2020.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar ahir l’eliminació de les restriccions. I ahir també Protecció Civil va desactivar la fase d’emergència del pla Procicat que va activar el 12 de març del 2020 per la pandèmia i que des de llavors no havia canviat d’estat. Ara es manté actiu però en fase d’alerta.

Tot i així, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va insistir que no es pot pensar que la pandèmia s’ha acabat. En la presentació de les obres del Vall d’Hebron, Argimon va deixar molt clar que “pensar que l’any 2022 no hi haurà Covid o que ja no hi haurà cap malalt a l’UCI no és ser realista”.

LA XIFRA

100
per cent
és l’aforament que tenen la major part dels sectors, on quasi totes les restriccions han desaparegut

LA FRASE

Pensar que l’any 2022 no hi haurà Covid o que ja no hi haurà cap malalt a l’UCI no és ser realista
Josep Maria Argimon
conseller de salut

Els treballadors del 061 fan vaga a partir de dilluns

Els treballadors del 061, unes 700 persones, mantenen la vaga indefinida a partir de les 23 h del 18 d’octubre després de fracassar la reunió amb Ferrovial. Denuncien la precarització laboral.

Els pacients amb VIH, més risc de tenir Covid greu

Els pacients amb VIH amb comorbilitats cròniques i càrrega viral no suprimida poden tenir més risc de contreure Covid greu, segons un estudi coordinat per Ceeiscat i l’Hospital Clínic.

Catalunya s’acosta als 24.000 morts per Covid

Amb la cinquena onada superada i els indicadors epidèmics estabilitzats, Catalunya s’acosta a 24.000 morts per SARS-CoV-2, en concret fins ahir havien mort 23.952 persones, un 0,3% de la seva població. En aquest temps hi ha hagut un milió d’infectats diagnosticats de Covid. Ahir hi havia 338 persones hospitalitzades, una més que el dia anterior, de les quals 92 són a l’UCI.

El Vall d’Hebron flexibilitza els acompanyaments

L’Hospital Vall d’Hebron permetrà a partir de dilluns un acompanyant per pacient en les intervencions quirúrgiques i també en les consultes externes, els gabinets diagnòstics i l’hospital de dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona