Medi ambient

SOS Lloret reclama reobrir el camí de ronda a Can Juncadella

Vigilants de la finca barren a activistes el pas pel camí alternatiu i la propietat tampoc no facilita que es refaci el sender

El camí de ronda de Can Juncadella –entre les cales Morisca i Canyelles de Lloret– du més d’una dècada tallat i, després de diverses sentències que n’ordenen l’obertura, el pas és obert, però sembrat de càmeres i cartells que alerten de gossos perillosos i denúncies judicials, a més de bardisses i un enorme arbre entravessat després de caure, això sí, amb senyals ben visibles de corcs. Pocs visitants gosen saltar-se tants senyals adversos, però els que ho havien fet s’havien topat amb l’aparició de vigilants armats i amb gossos ensinistrats. Ahir, una quarantena d’activistes convocats per SOS Lloret i SOS Costa Brava van provar de completar el recorregut com a massa crítica pacífica, però tampoc se’n van sortir. El problema de fons: no hi ha camí de ronda transitable.

Després de franquejar l’arbre caigut i les bardisses, un vigilant va aparèixer amb el gos. L’actitud i tracte recíprocs, ahir, i amb un grup nombrós de persones, criatures i premsa amb càmeres, van ser francament correctes i exquisits. I el grup, després que es personés un superior del cos de seguretat, va anar avançant camí amunt, fins que van arribar dues patrulles dels Mossos d’Esquadra i una de la policia local. Després d’una estona de negociació entre manifestants, vigilants i els efectius policials, el regidor Jordi Sais, a través del telèfon, va admetre als efectius policials que el camí de ronda transitable s’ha de refer, i els agents van comprar l’argument dels vigilants que l’alternativa, per l’interior de la finca, amenaçava la intimitat dels amos. La policia es va comprometre a comunicar al jutjat la situació, però va recomanar als manifestants que no s’exposessin a denúncies. El resultat: el grup va acabar girant cua.

Una polèmica dilatada

Malgrat les sentències adverses, l’execució del camí de ronda depèn del consistori. I la propietat de la finca, l’empresa Flinder Data, vinculada a l’expresident del Kazakhstan i altres oligarques de l’antiga república soviètica, manté oberts litigis contra el consistori, per apropiació indeguda, i SOS Lloret, per obres suposadament sense permís a la zona litoral de la finca. Mentrestant, l’entitat lamenta aquesta i altres interrupcions al traçat teòricament públic del camí de ronda, com passa també al municipi entre Cala Banys i Fenals o entre Sa Boadella i Santa Cristina. “Això són exemples d’un problema estès al llarg de la Costa Brava”, denunciaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia