Societat

Entitats reclamen prorrogar la moratòria que impedeix el tall de subministres a famílies vulnerables

Asseguren que la pandèmia continua i la crisis social i econòmica s’ha agreujat

Diverses entitats han reclamat al govern espanyol que prorrogui la moratòria que impedeix el tall de subministres a famílies vulnerables, que expira el 31 d’octubre. La petició la signen l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Coordinadora d’Habitatge de Madrid, Ecologistes en Acció, la Plataforma per un Nou Model Energètic i Xarxa Aigua Pública, que defensen que la pandèmia continua i que la crisi social i econòmica s’ha aguditzat. Entre d’altres, sostenen que el nombre de persones que viuen en situació d’exclusió social severa s’ha incrementat en dos milions a l’Estat. Apunten també que això s’ha produït en un moment d’escalada dels preus de la llum i el gas.

Les organitzacions veuen insuficient el paquet de mesures anunciat al setembre per l’executiu espanyol, que inclou el subministrament mínim vital elèctric. Asseguren que el seu efecte és limitat ja que només està orientat a l’electricitat i la protecció que ofereix està subjecte a un límit temporal de 10 mesos.

Les organitzacions demanen al govern espanyol que doni certeses sobre si es prorrogarà la moratòria pel que fa als subministraments de serveis. A més, retreuen a Pedro Sánchez que no hagi abordat encara com fer front al deute de les famílies amb les companyies durant la moratòria.

D’altra banda, han reclamat canvis estructurals en l’actual normativa de protecció de les famílies en situació de vulnerabilitat en matèria de subministraments bàsics i exigeixen que es mantingui la moratòria fins que no es produeixin aquests canvis. Aquestes demandes són la consolidació del principi de precaució, que obliga a les subministrades a consultar a serveis socials abans de fer un tall; la incorporació de la figura del consumidor vulnerable, l’assumpció dels talls de pobresa energètica per part de les empreses i la signatura de convenis amb les subministradores per fer front als impagaments.

Per últim, fan una crida a la mobilització del 28 d’octubre contra el poder de les elèctriques i per exigir al govern mesures efectives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia