Medi ambient

El volcà de la Palma pateix una altre ensorrament del con

L’erupció vessa més lava que alimenta les colades i la lava ja cobreix prop de 900 hectàrees

L’illa registra el terratrèmol més important des de l’inici de la crisi, de magnitud 4,9

El volcà de l’illa canària de La Palma ha patit aquest dissabte un nou ensorrament parcial del seu con principal i ha generat de nou grans vessaments de lava que alimenten les colades. Al començament del 34è dia de l’erupció la lava ja cobreix 889 hectàrees de terreny i ha destruït 2.129 edificacions de tota mena, de les quals 1.030 eren habitatges.

Els vessaments que s’han produït en les últimes hores pels canvis en les boques eruptives del volcà de la Palma han eixamplat la colada que més preocupa, la que s’ha quedat aturada en La Laguna.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha concretat que l’eixamplament de la colada més al nord-oest es deu al desbordament de la lava provocat per trencaments parcials del con secundari, especialment a la zona pròxima a Tacande. Morcuende ha indicat que a La Laguna la lava “gairebé no ha avançat un metre” en les últimes 24 hores, i que segueixen pendents del possible avenç d’aquesta llengua cap al nord o el sud de la muntanya homònima. El “desitjable”, ha dit, és la segona opció, ja que evitaria més danys en habitatges.

Aquest dissabte l’illa ha registrat major terratrèmol des de l’inici de la crisi volcànica, un sisme de magnitud 4,9 i intensitat IV (sobre un màxim de XII), que ha estat àmpliament sentit a tota La Palma.

Es tracta d’un moviment que de nou té l’epicentre al municipi del Mazo i el focus a molta profunditat (38 quilòmetres). Els experts associen aquesta dinàmica, que s’ha repetit en les les últimes setmanes, a un procés de recàrrega del sistema volcànic pràcticament al mateix lloc on l’illa va començar a tremolar aquest estiu, abans que l’erupció esclatés més al nord, a la zona de la Cumbre Vieja coneguda com a Cabeza de Vaca, a El Paso.

De fet, aquest és un dels indicadors que té en compte el comitè científic del Pla Especial de Protecció Civil pel Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) a l’hora de descartar que l’erupció comenci a decaure. El president de Canàries, Ángel Víctor Torres, ho ha resumit amb aquestes paraules: “El final de l’erupció no està a tocar, ens queden setmanes per davant d’emergència”.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha desplaçat avui per cinquena vegada a l’illa des que va començar l’emergència, on ha reiterat el seu compromís de tenir La Palma com una prioritat fins que s’hagi reconstruït tot allò devastat pel volcà.

Sánchez ha assegurat que es fa càrrec “personalment” del patiment que passen les més de 7.000 persones que han estat evacuades de les seves cases i, especialment, aquells que ja saben que han perdut els seus habitatges, els seus treballs o els seus cultius.

En aquest sentit, ha anunciat que el Consell de Ministres del proper dimarts aprovarà noves mesures de suport a La Palma: una disposició per a donar cobertura als autònoms afectats a l’illa per l’erupció i una reforma del fons de contingència que agilitzi l’arribada dels fons ja aprovats per a ocupació, 63 milions d’euros, i per als sectors agrícola i pesquer, 6,8 milions.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia