Societat

Barcelona imposa la primera multa a un propietari per un lloguer abusiu

L’Ajuntament imposa a l’arrendador una sanció de 9.000 euros

Els inquilins van descobrir que pagaven 250 euros més que el contracte anterior, una pràctica prohibida per la llei de contenció de l’arrendament

L’Ajuntament de Barcelona ha imposat la primera sanció a un propietari per cobrar una renda més alta de la permesa per la llei catalana de regulació de lloguers.

La multa, de 9.000 euros, arriba un any després de l’aprovació de la normativa i és fruit de la denúncia que els inquilins del pis van traslladar al consistori.

Els tres companys de pis van començar a viure a l’immoble al desembre del 2020, quan la llei de contenció d’arrendaments ja estava vigent. Mesos més tard van comprovar que el propietari de l’habitatge havia incrementat el preu del lloguer respecte a l’anterior contracte, una pràctica prohibida per la llei, excepte en casos específics i justificats, ha explicat aquest dimecres el Sindicat d’Inquilins, al qual estan afiliats els arrendataris.

En concret, després de consultar-ho a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), els inquilins van descobrir que el contracte anterior era de 950 euros, en lloc dels 1.200 que ells estaven pagant, per la qual cosa van decidir denunciar els fets al consistori.

“L’Ajuntament ens va donar la raó, però nosaltres seguíem pagant un lloguer il·legal”, ha criticat en declaracions a Efe Ramon Casas, un dels inquilins.

Per això, van exigir al propietari que els rebaixés el lloguer al preu que marca la regulació, en aquest cas el de l’anterior contracte, tal com avala la sanció administrativa de l’Ajuntament.

“Ens vam posar en contacte amb la propietat i els vam reclamar que ajustessin el preu del lloguer a la legalitat, dient-los que deixaríem de pagar la diferència. Però mai han volgut reunir-se i tot el que ens han ofert és que marxem del pis si no ens agrada el preu”, ha afegit.

Davant aquesta situació, els inquilins han decidit prendre mesures legals i han presentat una demanda contra la propietat perquè els retorni les quantitats que els ha cobrat de més durant els últims mesos.

A més, des de l’agost han reduït la renda a pagar fins als 950 euros que estableix la regulació.

Sobre l’import de la multa, Casas ha considerat que la sanció del consistori és “ridícula”, ja que és la quantitat mínima prevista en la llei i “no impedeix que la propietat segueixi infringint la llei”.

Més enllà de la multa pel lloguer abusiu, Casas ha denunciat que la propietat del pis ha comès altres irregularitats, com fingir que era una persona física, quan en realitat és una empresa, per cobrar-los els honoraris, que ascendien a 1.600 euros.

Els inquilins van aconseguir que la propietat els retornés l’import, atès que, segons el reial decret 7/2019 aprovat al febrer de 2019 pel govern central, els honoraris han de pagar-los els arrendadors quan la propietat correspon a una persona jurídica.

Des del consistori han confirmat que es tracta de la primera sanció interposada a un propietari i han indicat que hi ha un altre expedient incoat i diferents en estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia