Educació

Menys anuncis i més diners per combatre el fracàs escolar

La novetat d’obtenir el títol d’ESO amb suspensos crea opinions diverses, però hi ha coincidència que la situació només es resoldrà amb recursos

El canvi educatiu que permetrà a l’alumnat obtenir el títol d’ESO tot i acumular assignatures suspeses, aprovat aquesta setmana pel Consell de Ministres, desperta opinions ben diverses entre els experts però sobresurt una coincidència dins del món de l’educació: tothom reclama combatre el fracàs escolar injectant-hi més recursos, i no només incidint en el sistema d’avaluació. El catedràtic de psicologia de l’educació a la UAB, Carles Monereo, celebra la nova mesura del govern estatal pel fet que l’objectiu de l’educació obligatòria “és formar ciutadans, al marge que aprovin o no un examen”. Els actuals sistemes d’avaluació, hi afegeix, “no tenen encara prou en compte que l’alumnat prové de contextos diferents i no tothom té els mateixos recursos” i per aquest motiu Monereo és més partidari dels informes “qualitatius que en valoren l’evolució”. Respecte al debat social que s’ha generat a l’entorn de si poder passar de curs amb assignatures suspeses va en detriment de l’esforç de l’alumnat, aquest expert no en té cap dubte: “L’esforç ha d’anar lligat a la motivació per aprendre. La repetició de curs és una opció desmotivadora.” Finalment, reclama que el debat “se centri en la manca de recursos que pateixen els centres i que sovint impedeix atendre les necessitats concretes de cada alumne” i reclama que s’augmenti l’autonomia de cada centre “per poder adaptar el seu projecte educatiu a cada context”.

La presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, demana deixar de dividir els alumnes entre aprovats i suspensos i apostar per mètodes que “realment fomentin l’aprenentatge i no el desenvolupament d’estratègies dels alumnes per aprovar un examen”. Considera que els plans del govern estatal impliquen canviar el mètode d’avaluació i per això ho considera “una bona notícia”, tot i que detecta l’error dels governants d’etiquetar contínuament els suspesos. Francina Martí reclama que l’avaluació contínua vagi més enllà dels documents i es porti realment a la pràctica i que deixi d’estar pensada per “penalitzar” i més enfocada a “fomentar les ganes d’aprendre”. Una vegada més, insisteix que els exàmens no són els únics mètodes d’avaluació, alhora que lamenta que de moment l’administració “està canviant el llenguatge però no pas el concepte”. Segons aquesta experta, “ara tenim un sistema selectiu, que no estimula l’alumnat a seguir i que provoca molt d’abandonament escolar”. Finalment, Francina Martí conclou: “Hem de partir de la base que tothom se n’ha de sortir. No pot ser que molts nens se sentin expulsats del sistema. No ens ho podem permetre.”

La possibilitat d’obtenir el títol d’ESO acumulant assignatures suspeses fa dur les mans al cap a la portaveu del sindicat USTEC-STEs, Iolanda Segura: “Hi veig una fórmula enganyosa dels polítics per reduir les xifres de fracàs escolar. Si l’objectiu és tenir gent sense preparació, doncs els felicito perquè ho estan aconseguint. No podem devaluar el sistema educatiu d’aquesta manera.” Un cop feta la crítica, Segura insisteix, com els altres experts consultats, que els problemes es resolen “donant una resposta seriosa que implica deixar de tenir centres infradotats de recursos, reduir les ràtios, incrementar les plantilles i, entre altres aspectes, impulsar plans pedagògics que millorin la qualitat educativa”.

LES FRASES

L’esforç ha de ser conseqüència de la motivació de l’alumne per aprendre, en cap cas de la nota
Carles Monereo
CATEDRÀTIC DE PSICOLOGIA DE L’EDUCACIÓ A LA UAB
Tenim un sistema d’avaluació que selecciona en funció del ‘tu serveixes, tu no’ creant disfuncions
Francina Martí
PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SENSAT
En la idea hi veig una fórmula enganyosa dels polítics per reduir les xifres de fracàs escolar
Iolanda Segura
PORTAVEU DEL SINDICAT USTEC-STES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un ciberatac afecta el sistema informàtic de la Generalitat

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Matí força ennuvolat

Barcelona

Pares de l’escola Turó del Drac de Canet recullen firmes contra la imposició judicial del 25% de classes en castellà

Barcelona

Més de 170.000 vehicles surten de l’àrea metropolitana de Barcelona fins a les vuit del vespre, el 35,37% dels previstos

Barcelona

Un jutjat de Sevilla absol Pablo Hásel pels missatges contra l’exjugador del Betis Zozulya

Lleida

El servei de la línia S1 de FGC està aturat entre les Fonts i Terrassa Rambla per una esllavissada

Barcelona

L’Hospital de Vielha inclou l’avortament farmacològic en cartera de serveis

Lleida

Els catalans descarreguen més de 3 milions de certificats Covid en dues setmanes

Barcelona

Desactivada l’alerta per la ventada

Barcelona