Societat

Els banyolins víctimes dels nazis seran recordats a la seva ciutat

L’Ajuntament de Banyoles tindrà un record permanent per als quatre banyolins que van estar internats en camps de concentració nazis. La iniciativa es plasmarà en quatre plaques Stolperstein (unes llambordes artístiques amb el nom i unes dades de la víctima), un projecte d’abast mundial al qual el consistori ha decidit adherir-se.

Les quatre persones són Joaquim Batlle, Antoni Oliva, Josep Solé i Gumersindo Dilmé. Els tres primers van perdre la vida als camps (a Ternberg i Gusen), mentre que Dilmé va sobreviure al seu internament a Dachau i va morir a Tolosa de Llenguadoc.

No s’ha concretat una data per a la seva instal·lació i tampoc s’ha decidit la ubicació de les plaques, que tant podria ser en un espai públic de manera conjunta o a l’entrada de les cases on van viure. Aquesta darrera opció és la que preferiria el consistori, explica el regidor de Cultura, Miquel Cuenca.

La decisió municipal –presa per unanimitat en el darrer ple– ara es passarà al Memorial Democràtic, que és l’organisme de la Generalitat que es cuida de trametre-ho a l’entitat que lidera el projecte. En qualsevol cas -ha afegit Cuenca- encar es tardarà força temps a tenir-ho enllestit. El record a Batlle, Oliva, Solé i Dilmé s’emmarca en el projecte de Memòria Històrica que des del 2015 està desplegant l’àrea de Benestar Social del consistori en els centres de secundària de la ciutat. Està previst que al curs vinent, els protagonistes de les stolpersteine de Banyoles esdevinguin un tema per a treballs de recerca dels alumnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia