Infraestructures i serveis

FGC rebrà 1.000 milions en els propers cinc anys

El contracte programa 2022-2026 fixa el finançament de la Generalitat

Permetrà desplegar el tren a l’aeroport, el servei de Rodalies a Lleida i el tramvia al Camp de Tarragona

El nou contracte programa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb el govern dotarà l’ens amb més de 1.000 milions d’euros en els propers cinc anys, que seran cabdals per garantir el desplegament més enllà de l’entorn metropolità. L’any vinent està prevista la posada a licitació del projecte constructiu del tramvia del Camp de Tarragona, el primer que gestionarà FGC, perquè pugui estar enllestit el 2025. També l’any vinent s’han de posar en circulació noves unitats de trens a les línies del Vallès. Està previst que a mitjan any es puguin implementar les noves freqüències, amb trens cada 5 minuts des de Terrassa i Sabadell i cada 2,5 minuts des de Sant Cugat a les hores punta.

Es tracta del segon contracte programa entre la Generalitat i FGC, que van signar ahir al Museu Marítim de Barcelona el vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la presidenta d’FGC, Marta Subirà, que va posar l’accent en el protagonisme que tindrà la línia Llobregat-Anoia en els pròxims anys. Un dels projectes més destacats d’aquest període és el perllongament de l’L8 entre les estacions de plaça Espanya i Gràcia, previst per a finals del 2026 si les obres segueixen els terminis previstos, i que permetrà enllaçar amb les línies del Vallès. Aquesta millora podria tenir un impacte d’uns 40 milions d’usuaris. En aquest mateix àmbit, hi ha projectades les integracions urbanes als municipis d’Igualada i Manresa, “dos projectes molt esperats pel territori”, va indicar. FGC també preveu assumir el 2025 la connexió ràpida entre l’aeroport i Barcelona. En l’àmbit del transport de mercaderies, s’incorporaran cinc noves locomotores híbrides aquest 2022.

Les aportacions de la Generalitat en els propers anys prenen com a punt de partida els 175 milions d’euros d’enguany, i la xifra tindrà un creixement anual del 3,1%, seguint les recomanacions del Departament d’Economia. A aquests recursos, s’hi ha d’afegir l’aportació que fa l’Autoritat del Transport Metropolità i els ingressos dels bitllets venuts, que preveuen la recuperació dels viatgers el 2022 respecte a les xifres del 2019 i un creixement anual del 3,1%. L’any vinent, l’import total d’aportacions ascendeix fins als 371,5 milions d’euros, 180 dels quals els posarà la Generalitat. En anys successius, la xifra global s’anirà incrementant fins als 448 milions el 2026.

FGC fixa també projectes estratègics per desenvolupar a partir del 2030, com un túnel per desdoblar la línia del Vallès des de Sant Cugat, la posada en marxa d’un tren d’altes prestacions entre Barcelona i Occitània i el metro del delta del Llobregat, un projecte diferent del del Mitma, que té previst posar a licitació en breu l’estudi de futures alternatives per a la nova connexió entre Castelldefels i Barcelona.

LA XIFRA

371,5
milions d’euros
són les aportacions previstes per al 2022 a FGC, 180 milions dels quals són en el contracte programa signat ahir.

Marge fins a l’estiu per al traspàs íntegre de Rodalies

El traspàs integral de Rodalies apareix com a projecte estratègic a llarg termini a desenvolupar per FGC. Per als propers cinc anys, l’única inversió inclosa en el contracte programa és per al desplegament de Rodalies a Lleida, la línia que va fins a Manresa passant per Cervera, prevista per al 2024, i la compra d’un nou tren per al servei de la línia entre Lleida i la Pobla de Segur, que arribarà durant el 2022. Tot i això, el vicepresident Puigneró va insistir ahir en la necessitat que la Generalitat gestioni íntegrament el servei de Rodalies i dona de termini fins a l’estiu per tenir una resposta de l’Estat. Si fos així, Puigneró va explicar que seria un traspàs per fases i que s’anirien incorporant “tots els elements que permetin que FGC pugui assumir aquest servei de Rodalies”. El vicepresident va reiterar que el govern no vol un traspàs parcial com el que ja es va fer el 2009, que va qualificar de “traspàs de fireta”, i va dir que no acceptaran que es parli de traspàs si no hi ha voluntat de canviar res. Puigneró va assegurar que FGC ha demostrat que “és capaç de donar un bon servei” i va reclamar a l’Estat que accepti fer el traspàs si no pensa fer les inversions necessàries. Un cop esgotat el termini, si no hi ha cap resposta, el vicepresident va dir que ho denunciaran “políticament”. “Veurem si la voluntat que tenen per parlar de les coses que preocupen la gent són paraules buides o al darrere hi ha la intenció de millorar el servei.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges