Societat

El 40% de places de mossos i bombers seran per a dones

El govern adopta aquesta mesura de discriminació positiva per forçar la paritat i la igualtat en els cossos de seguretat

Actualment només un 21% dels mossos i un 2% dels bombers són dones

Les xifres canten. De l’actual plantilla dels Mossos d’Esquadra només un 21,8% són dones, un percentatge que es redueix fins al 12% quan es parla de la dels Agents Rurals i que baixa fins al 2% en la dels Bombers. Els tres cossos operatius que depenen del Departament d’Interior de la Generalitat, encara molt masculinitzats, estan lluny de la paritat en qüestió de gènere. El progrés és tan lent que es calcula, segons es va subratlla ahir des d’Interior, que sense mesures actives no s’arribaria a l’equitat dins dels Mossos fins al 2067, en el cas dels Agents Rurals fins al 2101 i en el dels Bombers fins al 2144.

Davant d’aquesta perspectiva i amb una voluntat expressa de “feminitzar” els tres cossos, segons va destacar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el govern ha decidit passar de les paraules a l’acció i en les properes convocatòries de feina reservar un 40% de les places per a dones. La primera s’obre avui per als mossos. S’ofereixen 840 places, de les quals un 40% seran per a dones. A l’abril hi haurà una convocatòria de 100 places d’agents rurals, amb el mateix percentatge per a les dones. I al setembre 240 places per a bombers.

“Cal que els discursos es concretin en fets”, va destacar Elena després d’assegurar que “és imprescindible garantir la paritat en els cossos de seguretat per justícia però també per eficàcia”. Elena, que considera aquesta mesura “necessària i imprescindible” perquè els percentatges actuals “no són acceptables”, va subratllar que “no es pot excloure la meitat de la població de la seguretat i l’emergència”.

Per la seva part, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va remarcar que la reserva de places, com a política pública d’acció positiva, compensarà una situació injusta provocada perquè “en les societats patriarcals les dones estan infrarepresentades” en molts àmbits. “Que ningú s’equivoqui; no s’està regalant res a ningú”, va dir Verge. “Simplement es tracta de revisar uns requisits que, malgrat una aparença de suposada neutralitat de gènere, s’han basat en paràmetres exclusivament masculins, i això constitueix una discriminació indirecta cap a les dones que calia redreçar.”

També va insistir en la importància d’augmentar el nombre de dones en els cossos per tal que les dones tinguin “referents”, sense els quals “costa imaginar que podem arribar a un lloc”.

Verge va recordar que la reserva de places en les forces de seguretat, que pot anar del 25% al 40%, està prevista en la llei d’igualtat del 2015 i en molts tractats internacionals. “No ens volem esperar al segle XXII. Tenim dret a veure la igualtat completa ara”, va afirmar la consellera.

LA FRASE

No ens volem esperar al segle XXII. Tenim dret a veure la igualtat completa ara
Tània Verge
consellera d’igualtat i feminismes

“Canviar no és purgar”

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat comparèixer personalment al Parlament per explicar els motius pels quals ha substituït el major Josep Lluís Trapero i alguns dels seus col·laboradors, com l’intendent Antoni Rodríguez, a la cúpula dels Mossos. “Canviar no és purgar”, va sentenciar ahir Elena, que va justificar els canvis precisament per la voluntat del departament de feminitzar el cos. “Hi ha un projecte, i els canvis són competència del conseller”, que en aquest cas, segons va assegurar Elena, ha volgut apostar per “un treball més coral” i “més orientat a la feminització amb una major representació de la població”, tenint en compte que en el tema de la paritat el retard que hi ha en el cos és “extraordinari”.

La voluntat és tendir a una “policia més social”, amb més presència als barris, a les escoles i més suport a les víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC