Societat

Els amarradors carreguen contra uns serveis mínims “abusius”

És la primera jornada de vaga al Port de Barcelona

Almenys un creuer i un vaixell de càrrega han entrat amb retard al recinte en veure’s afectats per la protesta

Els treballadors d’Amarres de Barcelona han iniciat aquest dilluns la vaga indefinida convocada per reclamar una unificació dels salaris dels treballadors i més personal, entre d’altres, enmig de protestes per uns serveis mínims “abusius” establerts en el 70% per l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) i equips de 14 persones. “M’estàs posant uns serveis mínims alts, que serien el que demano però a l’hora de posar-los cada dia no vols”, ha denunciat membre del comitè i de la Unió Sindical de Treballadors del Port (USTP), Sam Torrent. El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat aquest migdia que els retards poden ser d’entre una i dues hores.

El portaveu de la CGT a l’antiga empresa Cemesa, Daniel Català, ha explicat que els treballadors denunciaran aquests serveis mínims “totalment abusius”. D’acord amb l’informe formulat per la Subdirecció General d’Explotació i Planificació Portuària, s’ha establert un coordinador i 13 amarradors, dels quals tres hauran de tenir la titulació nàutica per pilotar els vaixells d’amarament, per entre cinc de la matinada i onze de de la nit. Per a la franja restant, s’ha fixat un coordinador i deu amarradors, dels quals també han de ser patronals.

D’acord amb el document dels serveis mínims, aquest 70% no haurien d’”ocasionar demores” en el servei, tot i que els amarradors han assegurat que almenys dos grans vaixells s’han vist afectats aquest matí. Es tracta del creuer Costa Luminosa, que ha entrat una hora més tard del previst, i d’un vaixell de càrrega que ho havia de fer a les sis del matí i ho ha fet uns tres o quatre hores més tard.

En canvi, els de primera hora del matí, com el ’Volcán del Teide’ de Trasmed GLE, ho han fet amb normalitat. De cara a la tarda, es preveu l’arribada de tres ferris procedents de les Illes Balears, entre d’altres.

Retards d’entre una i dues hores

En un acte a la terminal BEST amb la ministra Sánchez, el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat que normalment hi ha quatre o cinc operacions d’amarrament simultànies i que ara, amb el serveis mínims, només en serà una, un fet que pot causar “certs endarreriments” de fins a dues hores. En total, el port té previstes 23 operacions, de les quals aquest migdia ja se n’havien fet nou.

El president del Port ha afirmat que espera que el diàleg entre empresa i treballadors arribin a una entesa en els propers dies que permeti recuperar la normalitat. “És un tema entre l’empresa i els treballadors en l’àmbit privat amb l’observança del port”, ha comentat Calvet.

Tant Català com Torrent, també esperen que els responsables d’Amarres de Barcelona s’avinguin a negociar en les properes hores o dies. “Esperem un gest per part de l’empresa, sempre estem oberts a negociar”, ha assenyalat Català. “Les vagues no agraden a ningú, no tenim més remei”, ha afegit el portaveu de la CGT.

Per la seva banda, Torrent ha reivindicat l’esforç de la plantilla durant la pandèmia i ha criticat que ara el col·lectiu “no s’ha vist recompensat”. “No ens ho tenen en compte”, ha lamentat.

En principi, l’empresa i els representants dels treballadors van arribar a un preacord divendres passat que havia de ser ratificat per l’assemblea de treballadors aquest cap de setmana. Els amarradors, però, el van tombar i van aprovar seguir endavant amb la vaga indefinida.

Els treballadors han començat la protesta a les sis del matí i s’han concentrat a les portes de l’empresa Cemesa, que després de la fusió amb la seva competidora Mooring, s’ha convertit en Amarres de Barcelona. Els amarradors han llençat algun petard i han cridat consignes amb les seves reivindicacions com “Volem un amarrament digne” sota l’atenta mirada de la policia portuària i la Guàrdia Civil.

Al voltant, de les deu del matí, s’han desplaçat fins al World Trade Center, coincidint amb la visita de la ministra de Transport Sánchez, a qui han xiulat i cridat altres lemes com “Ministra escucha, el amarre està en lucha”. Sánchez, que ha estat rebuda pel president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha entrat a les dependències del port sense atendre els amarradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona