Salut

Cap a restriccions més laxes

La comissió delegada en matèria de covid-19 confirma que aquest divendres s’eliminarà el toc de queda

El govern anunciarà aquest migdia si toca o no el passaport covid i l’oci nocturn

Tal com ja es va anunciar fa uns dies, la comissió delegada per a la covid-19 de la Generalitat va confirmar ahir que el toc de queda vencerà aquesta setmana. La mesura va entrar en vigor el 24 de desembre i s’havia prorrogat fins al 21 de gener, juntament amb la limitació de les trobades socials a deu persones, la reducció dels aforaments, el passaport covid i el tancament de l’oci nocturn. Ahir, la comissió delegada va debatre tots aquests temes, tenint en compte que, com va destacar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquesta setmana és “clau” per saber si realment es confirma la desacceleració de contagis que s’ha constatat en els últims dies. Més enllà del toc de queda, però, el Departament de Salut no va donar més detalls sobre què passarà a partir de divendres amb les altres mesures. “Demà [per avui] s’acabaran de tancar els darrers detalls pel que fa a les restriccions, més enllà de la limitació de la mobilitat nocturna, i s’ampliarà la informació a través de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa de l’executiu de cada dimarts”, va ser el breu apunt de Salut després de la reunió.

Tot fa pensar, però, que atès el decreixement en el ritme de contagis i el fet que molts experts ja han assenyalat que el pic de la sisena onada és a tocar, el govern optarà per relaxar les mesures. Avui sabrem fins a quin punt, però ahir el mateix Argimon va admetre que s’havia demanat al Comitè Científic Assessor que revisés la necessitat del certificat covid tenint en compte les circumstàncies actuals, “és a dir, amb la variant que tenim ara, l’òmicron, que canvia una mica el panorama respecte al que teníem abans amb la delta”. I va arribar a assegurar que “les mesures són contundents i necessàries, però no han de durar ni un dia més del que és estrictament necessari”.

I la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que també forma part de la comissió delegada, va declarar en una entrevista a TV3 que “es preveu posar fi en breu” a les mesures restrictives dins les residències geriàtriques, cosa que fa pensar també en un alleugeriment de les mesures. La comissió delegada que va debatre ahir les mesures està presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident Jordi Puigneró, i, a banda de Cervera, hi són també el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el d’Interior, Joan Ignasi Elena, el d’Ensenyament, Josep Gonzàlez-Cambray, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Menys contagis

Aquest decreixement lent a què es va referir ahir Argimon i que s’ha d’acabar de confirmar aquesta setmana, com confien els experts, s’aprecia en el descens del nombre de contagis. Ahir se’n van notificar 14.696, tres vegades menys que dilluns de la setmana passada.

Tot i així, la resta de dades encara no permeten llançar les campanes al vol. Per això, tant el president del govern com Argimon van demanar “prudència” a la població i van fer una crida perquè la gent es continuï vacunant. I és que, tot i el descens, s’ha tornat a batre el rècord de contagis de tota la pandèmia, amb més de 200.000 en els últims set dies, la qual cosa ha tingut també impacte sobre el sistema de salut, amb 114 ingressos més als hospitals (ja són 2.617 les persones ingressades) i sis pacients més a les UCI, on ja hi ha 522 persones, 329 de les quals estan intubades i divuit, amb respiració extracorpòria.

També van empitjorar pràcticament tots els indicadors. El risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, va tornar a superar el seu propi rècord i es va situar en 5.482 punts, 229 més que el dia anterior, mentre que la velocitat de propagació de la malaltia (Rt), que fa cinc dies que creix, va repuntar fins a 1,25, tres centèsimes més que el dia anterior. També puja la incidència acumulada en set dies, que passa de 2.385,34 a 2.569,34 casos per cada 100.000 habitants, i en catorze dies, de 4.399,31 a 4.477,17. El 25,61% de les proves donen positiu, un percentatge que hauria d’estar al 5% per donar per controlada la pandèmia, segons l’OMS.

El nombre de visites de pacients amb covid als ambulatoris, que dilluns passat va batre el rècord, amb 100.213, també va baixant lleugerament, i diumenge se’n van registrar 12.247, una xifra que encara manté col·lapsats els centres, però que representa 2.000 visites menys que el diumenge anterior.

LA XIFRA

14.696
contagis
nous es van notificar ahir, tres cops menys que dilluns de la setmana passada.

LA FRASE

Les mesures són contundents i necessàries, però no han de durar ni un dia més del que és estrictament necessari
Josep Maria Argimon
conseller de salut

Aïllat un mòdul de Brians 1

El Departament de Justícia ha detectat un brot de covid al mòdul 2 de la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Segons van indicar ahir fonts del departament, el mòdul on es va detectar el brot està aïllat des de diumenge. Els interns romanen a dins de les cel·les i no es poden desplaçar per dins del mòdul. Segons va avançar ahir la cadena SER i ha confirmat l’ACN, entre els presos de moment han donat positiu per covid un total de quatre persones, una de les quals presenta símptomes lleus i les altres són asimptomàtiques. Ara com ara, no consta que hi hagi cap professional del mòdul afectat. El 82% dels interns estan protegits amb la pauta completa, segons han indicat fonts del centre penitenciari, que està aplicant els protocols de protecció.

Pel que fa als contagis dins les residències geriàtriques, fins ara hi ha 600 casos positius de covid a les 1.500 residències que hi ha a Catalunya. La gravetat dels casos, però, “no té res a veure amb la primera onada”, va dir ahir la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia