Urbanisme

L’Estat veu Girona poc activa a la plaça d’Espanya

El subdelegat del govern espanyol diu que l’entesa amb Adif requereix negociar

El subdelegat del govern espanyol, Albert Bramon, ha demanat a l’Ajuntament de Girona que sigui proactiu en la negociació amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) per desencallar la reforma de la plaça d’Espanya, en què no hi ha novetats des de l’estiu passat.

Bramon ha explicat que Adif ha treballat per millorar espais afectats per les obres del tren d’alta velocitat (TAV), que arriba a Girona des del 2013. Ha esmentat, entre d’altres, que ha completat el projecte constructiu de la plaça d’Espanya atenent el projecte municipal. Ara, però, considera que “l’Ajuntament ha de negociar i dur els títols de les propietats i que arribin a un acord”, afirma el dirigent socialista.

En el ple de dilluns, el regidor d’Urbanisme, Lluís Martí (Junts), va explicar que Adif estava “enrocada” en les negociacions prèvies per refer la plaça, que havia estat l’estació d’autobusos fins al 2018. Guanyem va lamentar que la plaça estigui “igual que fa tres anys”, va dir el portaveu, Lluc Salellas.

Adif i l’Ajuntament han de determinar de qui són els terrenys afectats per les obres que pertanyen al sistema ferroviari. N’hi ha que són de l’Ajuntament, però amb serveis de la via del tren i n’hi ha que són “de la via pública de Girona” –en paraules del regidor Martí– i que Adif considera que són seus. Martí admet que cal fer aquests canvis de titularitat –“mutacions demanials– abans d’emprendre la urbanització, que inclou un espai ampli i diàfan, amb zones verdes i de descans, i amb afectació a la mobilitat entre Sant Narcís i l’Eixample.

Qui paga els 2,1 milions?

Bramon assenyala que l’Ajuntament ha de “negociar” amb Adif i ha d’aportar “la documentació que demostri que és propietari”. Diu que ell només fa de mediador. Quan s’actualitzi la titularitat, caldrà veure quin és el saldo resultant i determinar quin percentatge paguen el consistori i Adif dels 2,1 milions de la plaça.

A l’estiu, el regidor confiava que la titularitat de les finques s’hauria resolt a la tardor. Ara està disposat a treballar per avançar el projecte i, fins i tot, desplaçar-se a Madrid.

Bramon també recorda que Adif té a punt l’inici de la reforma del sud del parc Central (plaça Europa), de 3.900 m² i que inclourà una pista polivalent amb voreres i espais verds.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp