Societat

La covid ha accentuat les desigualtats de gènere

El confinament i el teletreball han afectat més les dones, segons recull un estudi

Les desigualtats de gènere han augmentat durant la covid i s’han fet més presents durant l’etapa de confinament i amb el canvi d’hàbits a la feina, en concret amb el teletreball. Si abans de la pandèmia les diferències entre homes i dones pel que fa a la feina de casa i a tenir cura de criatures o persones amb dependència ja era significativa, la crisi sanitària no ha fet res més que accentuar-les. Aquesta és la conclusió d’un estudi elaborat pel Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) del Departament de Sociologia de la UAB i de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (Iermb).

El treball, publicat a l’Anuari IET de Treball i Relacions Laborals, mostra com les rutines de confinament es van repartir en dues grans tipologies: la de la centralitat laboral sense persones al seu càrrec i la que combina la feina amb la cura de la casa i les criatures i/o persones dependents. Les dones van ocupar majoritàriament la segona tipologia, afegint a la càrrega laboral la feina que feien a casa. “Els homes amb un perfil tècnic i amb criatures són els més igualitaris pel que fa a assumir tasques domèstiques, sobretot quan la dona està obligada a una major disponibilitat laboral”, puntualitza la professora de sociologia Sara Moreno, directora de l’estudi.

En el cas del teletreball, les dones també hi van sortir perdent, ja que les desigualtats de gènere “es van reforçar tant en la distribució del temps com de les feines”. En aquest sentit, l’estudi recull que majoritàriament l’increment de feina a la llar la van suportar les dones, ja que es va intensificar la segregació de les feines domèstiques i els homes es van dedicar sobretot a cuinar i comprar. Pel que fa als conflictes, el treball recull que mentre que els homes acostumen a centrar-los en la feina, les dones els tenen en l’àmbit domèstic i familiar. Aquesta situació provoca una doble dificultat perquè obliga a simultaniejar els problemes de la feina remunerada amb els de casa. Les jornades interminables, l’estrès, l’autoexigència, les interrupcions, la culpabilitat o les dificultats per desconnectar són més habituals entre les dones que teletreballen, segons conclou l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia