Salut

El dany cardíac en pacients amb covid-19 és un indicador de mal pronòstic a llarg termini

Un estudi liderat pel Mar mostra que els hospitalitzats amb afecció al cor tenen més probabilitats de reingressar

Els pacients que pateixen danys al cor durant la covid-19 tenen més probabilitats de tornar a ingressar a l’hospital o de morir que aquells que superen la malaltia sense tenir-ne, segons un estudi liderat per investigadors de l’Hospital del Mar, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i el CIBER en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV). Concretament, un 12% dels hospitalitzats amb aquesta característica van haver de reingressar (1 d’ells va morir) durant l’any següent de rebre l’alta. Dels que no van patir dany cardíac, l’1% va reingressar i cap va morir. Els autors de l’estudi, publicat la revista ’Journal of Clinical Medicine’, recomanen revisar de forma rutinària els marcadors de dany cardíac en sang.

Els investigadors van comprovar durant un any l’evolució de 86 pacients que havien ingressat a l’Hospital del Mar i a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona a causa de la covid-19 i que presentaven en sang elevats nivells de troponina, proteïna que s’allibera quan es produeix dany al múscul cardíac, el miocardi. Les dades es van comparar amb les d’altres 86 pacients ingressats pel mateix motiu, però sense aquest problema. Els dos grups eren equivalents en edat i sexe.

“En el primer grup, malgrat que els pacients haguessin superat la covid-19 i tornat a casa, reingressaven més i tenien major mortalitat durant el primer any de seguiment que els pacients sense l’indicador de dany cardíac en sang”, explica la doctora Andrea Izquierdo, metgessa adjunta del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar i primera signant del treball.

A la meitat dels pacients amb aquest marcador elevat, se’ls van fer proves al cap de sis mesos de l’alta i van comprovar que el cor presentava parets més gruixudes, un factor segurament relacionat amb patir hipertensió arterial i no amb la covid-19. Cal destacar que les persones que presentaven nivells elevats de troponina en sang tenien una situació de partida pitjor que les que no, amb més comorbiditats associades, com ara hipertensió arterial, insuficiència renal crònica o episodis d’insuficiència cardíaca.

La doctora Núria Ribas, cap de secció de la Unitat Coronària i signant del treball, apunta que es tracta d’un col·lectiu que “cal seguir de forma més estreta per evitar aquests reingressos”. Els reingressos -que patien el 10,5% dels pacients d’aquest grup, davant l’1,2% de l’altre-, es produïen per motius no associats amb la covid-19.

La doctora Ribas destaca que els nivells de troponina en sang són per tant un “bon indicador de mal pronòstic a llarg termini en pacients amb covid-19, malgrat haver superat la malaltia i de forma independent de l’edat i el sexe”. Fins ara, s’havia relacionat aquest indicador de dany cardíac amb el risc de problemes dels pacients durant l’ingrés, però no una vegada ja havien rebut l’alta hospitalària.

El doctor Jaume Marrugat, investigador de l’IMIM-Hospital del Mar i un altre dels autors del treball, afegeix que l’avantatge d’aquest indicador és que “donat que és una determinació relativament barata i disponible a tots els hospitals, realitzar-la en tots els pacients amb covid-19 que requereixen hospitalització és factible i ofereix una estratificació de risc no només durant la hospitalització sinó també a llarg termini”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia