Societat

Les mediacions a Catalunya pugen un 29%

El Centre de Mediació de Catalunya ha tramitat 3.500 procediments

Un total de 3.500 procediments de mediació durant el 2021, que es tradueixen en un 29% més respecte a l’any anterior. Aquestes són les dades presentades ahir pel Centre de Mediació de Catalunya coincidint amb la celebració del Dia Europeu de la Mediació. L’ens, que depèn del Departament de Justícia, va informar que 2.642 mediacions les van tramitar de forma directa –per voluntat pròpia de les parts–, mentre que un total de 930 les van tramitar per derivació judicial –és a dir, en el procés judicial, el jutge decideix que aquell assumpte es pot resoldre a través de la mediació i obliga les parts a assistir a una sessió informativa sobre mediació.

Pel que fa als expedients resolts durant l’any passat (549), un 51% van acabar amb un acord satisfactori per a les dues parts (281). Precisament, aquest és un dels aspectes que més remarca el departament, ja que les mediacions representen la millor alternativa per evitar que els litigis entrin en l’àmbit judicial. Segons paraules de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, “es tracta d’una estratègia de win-win; beneficia tant el conjunt de les persones com les persones i és eficient, eficaç i, fins i tot, sostenible”.

El procés per resoldre un cas de l’àmbit familiar per la via de la mediació es pot resoldre en un termini que se situa al voltant dels quatre mesos, amb un màxim de sis sessions, i amb un cost de 40 euros per sessió i persona implicada.

Un catàleg ampli de casos per tractar

A la mediació, hi poden arribar tota mena de conflictes: familiars –com ara separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per aliments–; problemes entre veïns; diferències socials o culturals sorgides de la convivència ciutadana; conflictes relatius a lloguers o reclamacions de quantitat, i disputes en l’empresa familiar, entre fundacions o associacions, entre d’altres. La partida pressupostària del Departament de Justícia destinada a la mediació s’ha incrementat aquest any en 225.000 euros, segons els pressupostos del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp