Administracions

Investiguen la cúpula dels Bombers per un cas de presumpta corrupció

Els Mossos troben factures duplicades i indicis de comissions d’un 2% en els contractes de manteniment dels camions

Interior es compromet a aportar tota la documentació requerida i nega que cap funcionari s'hagi “beneficiat econòmicament

El jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona investiga set alts càrrecs dels Bombers de la Generalitat per un cas de suposada corrupció en els contractes de manteniment dels camions. En un comunicat, el departament d’Interior ha mostrat la voluntat d’aportar tota la documentació requerida i nega que cap funcionari s’hagi “beneficiat econòmicament”.

En una investigació, els Mossos d’Esquadra han trobat nombroses factures duplicades o triplicades i indicis de comissions de fins a un 2%, segons ha destapat aquest diumenge el diari La Vanguardia. Entre els investigats hi ha l’actual director general dels Bombers, Joan Delort, i el seu antecessor en el càrrec, Manel Pardo, que estan citats a declarar el proper divendres davant la jutgessa.

El cas de presumpta corrupció es va destapar l’abril del 2021 quan el cap del servei tècnic dels Bombers va informar que el contracte amb l’empresa Grupo Iturri per al manteniment de la flota de camions ja no disposava de saldo. De fet, el 2020 es va tancar amb un deute d’1,7 milions d’euros que es va voler corregir amb factures al gener, febrer i març del 2021.

Això va fer saltar les alarmes i es va forçar una reunió urgent entre el llavors cap dels Bombers, Manel Pardo, i una lletrada d’Interior. Segons el rotatiu barceloní, Pardo va assegurar que el contracte estava “històricament mal dimensionat” i va ensenyar un document amb les factures, on hi va anotar una xifra d’un +2%, al·legant “no ens podem queixar, ja que abans la xifra a pagar era més gran”.

La funcionària, que va considerar els fets de gravetat, va aprofitar un descuit de Pardo per aconseguir el document i va elevar la situació al seu superior, Francesc Claverol. El cas va arribar al llavors conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i es va iniciar una investigació interna. Només amb una primera anàlisi, els lletrats ja van descobrir nombroses irregularitats: factures de revisions fetes diverses vegades al mateix vehicle, reparacions a vehicles amb matrícules que no es corresponien i factures sense conceptes. L’informe va arribar finalment a la Fiscalia i el jutjat d’instrucció número 14 –amb la magistrada suplent Miriam de Rosa al capdavant- va iniciar una investigació secreta amb diverses intervencions telefòniques i atestats de Mossos.

El secret d’investigació es va aixecar a finals de desembre i de Rosa va citar a declarar com a imputats tota la cúpula anterior de Bombers (cinc alts funcionaris), a més de l’actual director, Joan Delort, i el gerent d’Iturri a Catalunya, Eduardo José Díaz Hervás. De fet, l’empresa concessionària ja està implicada en altres casos similars de corrupció a Andalusia, les Balears i Madrid.


Interior diu que treballa per “revertir” la situació
El departament d’Interior ha fet públic un comunicat on expressa la seva voluntat d’aportar tota la documentació requerida per esclarir els fets. “Pel que sabem fins ara no hi ha cap indici que algun funcionari s’hagi beneficiat econòmicament ni que hagi maniobrat per afavorir l’empresa Iturri”, ha subratllat Interior.

El departament liderat per Joan Ignasi Elena ha assegurat que treballa per “revertir la situació” amb una sèrie de mesures que passen per una millora en la gestió dels circuits de control de l’execució del contracte, una proposta de licitació que millori la concurrència d’altres empreses i una dotació econòmica suficient “en relació a les necessitats reals del servei”.

Interior ha precisat que el plec de clàusules del nou contracte de manteniment dels camions per a l’any 2022 té una dotació de 4,8 milions d’euros, un 46% més que la dotació de 2021, i s’ha atorgat una part d’aquest contracte a una empresa diferent a Iturri S.A., per primera vegada en els darrers 20 anys. “Amb aquestes actuacions, està previst restaurar la normalitat del servei de manteniment en el primer trimestre del 2022, amb una dotació pressupostària suficient per no tornar a caure en insuficiència de crèdit”, ha conclòs la conselleria d’Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona