Societat

La Seguretat Social assumirà les baixes per regles doloroses

Se’n farà càrrec des del primer dia, sense cap afectació econòmica per a l’empresa

No s’exigirà un mínim cotitzat com en altres incapacitats laborals

La baixa per menstruació dolorosa l’assumirà la Seguretat Social des del primer dia, i no pas l’empresa, segons han explicat fonts del govern espanyol. Aquesta baixa laboral plantejada pel Ministeri d’Igualtat s’inclourà en l’esborrany de la reforma de la llei de l’avortament, que l’executiu treballa per dur al Congrés dels Diputats, i que previsiblement s’abordarà en el Consell de Ministres de dimarts vinent. Les mateixes fonts han explicat que no s’exigirà un mínim cotitzat com en altres incapacitats temporals comunes. A banda d’això, l’executiu ha evitat marcar un nombre de dies per a la baixa, i ha subratllat que seran els que necessiti cada dona. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, es mostrava ahir “absolutament d’acord” amb aquesta baixa laboral per menstruació.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, veu una “decisió valenta” que es doni la baixa laboral en aquests casos. En una entrevista a RTVE, Argimon ha argumentat que “hi ha moments en què la regla és dolorosa”, i ha afegit que “ja veurem com queda si és una baixa o un permís”, perquè “no he llegit la llei” que impulsa el Ministeri d’Igualtat.

Segons la seva opinió, la paraula “estigmatitzar” que han usat alguns membres del govern de Pedro Sánchez per expressar el seu desacord amb aquesta mesura “s’usa massa sovint”

El text de la llei de l’avortament, que porta mesos en negociació, ampliarà drets a la salut menstrual, com l’esmentada baixa laboral per tenir regles doloroses o incapacitants, que serà d’entre tres i cinc dies, i també que als centres educatius es garanteixin els productes higiènics per a la menstruació, com una forma de combatre la pobresa menstrual.

Es preveu també eliminar l’IVA per als productes higiènics, que actualment és del 10%, entre d’altres mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia