Societat

El Congrés avala per ampli consens el ‘només sí és sí’

La llei, que posa el consentiment sexual en el centre de les relacions personals, s’aprova amb els vots en contra del PP i Vox i l’abstenció de la CUP

La part de la prostitució queda fora de la norma

Coneguda com la llei del només sí és sí, per haver estat inspirada en els lemes de les mobilitzacions feministes arran de la sentència de La Manada el 2018, el Congrés va aprovar ahir amb un ampli consens la llei de garantia integral de llibertat sexual, que per primer cop col·loca el consentiment sexual en el centre de les relacions personals.

La norma, que finalment ha deixat fora la part de la prostitució, que va generar l’oposició dels socis d’investidura i que va posar en risc la tramitació, va tirar endavant amb els vots a favor del PSOE, Unides Podem, ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, Cs, el PNB, EH Bildu, el BNG i Coalició Canària. Finalment, la CUP es va abstenir i el PP i Vox hi van votar en contra.

La nova llei reforma alguns aspectes del Codi Penal perquè a l’hora de jutjar els delictes sexuals quedi clar que “només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”.

Una segona novetat important que introdueix la norma és que elimina la distinció entre abús i agressió sexual. El text estableix que l’agressió sexual serà “qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d’una altra persona sense el seu consentiment”. I es considerarà violació, amb penes de presó més elevades, quan l’agressió “consisteixi en accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies”.

Entre els agreujants figuren que els fets es facin de manera grupal, que hi hagi violència “d’extrema gravetat”, que la víctima tingui una “situació d’especial vulnerabilitat”, que l’agressor sigui parella o familiar o que hagi “anul·lat la voluntat de la víctima subministrant-li fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància”.

La llei també inclou la consideració de l’assetjament al carrer com a delicte i també les violències sexuals en l’àmbit digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona