Societat

Ben tornats castells de 9

Valls veu per Sant Joan dos 3 de 9 amb folre completats i un 4 de 9 amb folre carregat per la Colla Vella

La Joves també carrega el 3 de 9 amb folre en la primera gran diada que materialitza la represa castellera a la plaça del Blat

Valls va viure ahir divendres una diada castellera de Sant Joan que comença, de mica en mica, a acostar-se a les viscudes abans de la pandèmia de la covid-19. La cita arribava poques hores després d’una jornada de sortida de Completes –celebrada sempre el 23 de juny a la nit– que ja feia preveure un bon Sant Joan, perquè la Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar durant la diada nocturna el primer castell de 9 vist pel món casteller aquesta temporada: el 3 de 9 amb folre. A banda, els rosats van completar el 23 a la nit el 4 de 8 i el 2 de 8 amb folre i van estrenar, també, el pilar de 6 amb un nou segon. La Colla Joves, per la seva banda, va descarregar per Completes el 5 de 8 i el 3 i 4 de 8.

Diada de Sant Joan, doncs, que no es pot entendre sense conèixer, primer, la nit de Completes. Ja ahir divendres, festa grossa a Valls, a la una i cinc minuts del migdia la Colla Joves alçava a la plaça del Blat el seu primer castell: un nou 5 de 8 de postal, pausat però a un ritme bo i sense patiment. Era el tercer 5 de 8 de la temporada dels vallencs: diada del Pati fa dues setmanes, diada de Completes i Sant Joan.

La Colla Vella va començar Sant Joan d’una manera lògica: atacant de nou el 3 de 9 amb folre, que, en aquest cas, i no com la nit anterior, va tirar amunt a la primera amb bones mides. El castell es va desenvolupar de manera més tranquil·la que el de la nit de Completes i va mostrar com els vallencs agafen embranzida.

En segona ronda, la Colla Joves va atacar també el 3 de 9 amb folre, que no provava des de l’octubre del 2019 i que va quedar en carregat. Els vermells li van fer l’aleta de manera relativament còmoda, però a la sortida de la canalla el castell es va començar a complicar: es va tancar cada cop més i no el van poder salvar. Es va trencar a la sortida de dosos, quan l’aixecador i l’enxaneta ja eren fora del castell.

Seguidament, la Colla Vella va atacar el primer 4 de 9 amb folre que provaven des del mes d’agost del 2019, per la festa major de la Bisbal del Penedès. La construcció va començar tancada, tal com ja és habitual en els rosats, però es va acabar obrint d’una de les regles i això va fer que l’haguessin de lluitar molt. A la traspassada de l’enxaneta, els problemes ja van fer que el castell treballés al límit i es va trencar a la sortida de sisens.

Per tercera ronda, la Colla Joves va optar per completar un nou 4 de 8 –amb una dona a terços, tal com havien fet la nit anterior– i, per tancar la ronda de castells, la Colla Vella va voler estrenar el 4 de 8 amb el pilar, però el va desmuntar perquè la construcció estava molt deformada quan el segon del pilar ja era a dins. Seguint la tradició vallenca, li tocava de nou a la Colla Vella, que va tornar a provar el quatre amb el pilar. Després de treballar-lo de valent, va deixar-lo en carregat, ja que el pilar va caure quan l’enxaneta –que va aguantar fent l’aleta uns segons més dels desitjats– estava ja pràcticament fora i, per tant, 4 de 8 amb agulla carregat de la Colla Vella per tancar la ronda de castells.

Finalment, en ronda de pilars, espadat de 6 de la Colla Vella, el segon completat en 24 hores, i dos pilars de 5 de la Colla Joves.

VALLS, PLAÇA DEL BLAT

Colla Joves: 5/8, 3/9fc, 4/8, 2P/5 Colla Vella: 3/9f, 4/9fc, i4/8p 4/8pc, P/6

LES FRASES

20
anys
fa que a Valls es pot gaudir de castells de nou pisos, d’una o altra colla local, per la diada de Sant Joan.
La canalla, genial. Acabarem descarregant tots els castells que hem portat a plaça avui
Albert Martínez
cap de la colla vella
Contents per la gent en camisa vermella i la diada, tot i l’espina de no descarregar el castell de 9
Pere Rico
cap de la colla joves
Porto els castells a dins. Els he vist des del balcó de l’ajuntament. Soc molt de la Vella, com tota la família
Mariona Escoda
cantant guanyadora de l’eufòria


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia